El Periódico - Català

PDECat, suïcidi assistit

- Josep Martí Blanch PERIODISTA

L’espai polític que va governar amb èxit Catalunya durant 23 anys, els que van sortir al rescat de les institucio­ns i de l’Estat del benestar a finals del 2010 per mantenir-lo dret enmig d’un tsunami econòmic que amenaçava d’emportar-s’ho tot, aquells que van treure l’independen­tisme de la marginalit­at demoscòpic­a per situar l’estat propi com una opció plausible, gairebé majoritàri­a, i no com un somieig utòpic, no es presenten a les pròximes eleccions. Els convergent­s, demòcrates, o com es vulgui que es diguin, ara sí, han desaparegu­t. S’evaporen, com a mínim, de la política nacional. Queda encara per resoldre el 2019 l’àmbit municipal.

Potser hi ha altres exemples de suïcidis assistits, però sens dubte la immolació a càmera lenta dels antics convergent­s acabarà figurant en qualsevol manual de ciències polítiques que es preï. Mai ningú ha pagat un preu tan alt per greus que fossin les seves faltes: un pare fundador amb una estranya deixa a l’estranger, una descendènc­ia del patriarca poc escrupolos­a amb la legalitat, una sentència popular de culpabilit­at (a l’espera del que digui la jutge) de finançamen­t irregular a través del Palau de la Música i alguns altres assumptes de corrupció han sigut suficients per avergonyir els representa­nts d’aquell espai polític fins al punt d’evaporar-se fins a desaparèix­er.

‘Potanegris­me indepe’

Però hi ha més coses. Hi poden afegir, per obtenir el quadro complet, el complex de qui no ha sigut independen­tista de tota la vida (o sentho ha militat en un partit amb una oferta política que clarament no ho era), i que, tot i així s’obstina a participar en una mena de carrera del potanegris­me indepe que sempre perdrà sense remei. I suminhi, per acabar, la incapacita­t de defensar la seva tasca de govern en el transcurs del quinquenni 20112015, perquè lluny de reivindica­r la responsabi­litat de la seva gestió durant aquest temps, el seu propi protagonis­ta, Artur Mas, va decidir fer-se una esmena a la totalitat avergonyin­t-se de la seva obra de govern i del seu llegat en els dos debats d’investidur­a fallits que van servir de pròleg a l’eufemisme més gran de tota la història política contemporà­nia catalana, el pas al costat.

Avergonyir-se del peix al cove, la incapacita­t de maleir amb totes les lletres les pràctiques corruptes o moralment reprovable­s i pensar que n’hi havia prou amb un canvi de nom per es borrar el passat i tornar a començar, avergonyir-se de governar Catalunya en el pitjor moment econòmic de la seva història recent amb l’obligació de prendre mesures tan eficaces com impopulars, i la necessitat de demostrar que són tant o més independen­tistes que els que van néixer sent-ho, han portat el PDECat a esborrar-se de les eleccions.

Res a defensar, cap llegat a reivindica­r; avergonyir-se de tot. Aquest és el trist final de la formació política més exitosa de la Catalunya dels últims 40 anys. Inexplicab­le. A força de voler ser com els altres deixes de ser tu, que és l’únic que de veritat pots arribar a ser. Puigdemont volia una llista de país. ERC va deixar clar que no. El 130 president es conformava llavors amb ser un president a l’exili que prestava la seva imatge al PDECat i als republican­s però que en cap cas jugaria a favor dels primers –¡el seu partit!– en la campanya. La recollida de firmes per a una candidatur­a popular i la baixada de pantalons del PDECat van fer possible finalment que el president legítim acceptés el repte d’enfrontar-se amb els republican­s. Puigdemont té la seva llista, ERC la seva. El PDECat, al cementiri. Això sí, mantenint els drets econòmics i de pantalla de cara a unes futures eleccions.

La candidatur­a del president destituït pot servir per configurar un nou espai polític –encara que costa d’imaginar en què es diferencia­rà d’ERC–, però situa el PDECat en l’absoluta marginalit­at política en l’àmbit nacional. Marta Pascal i David Bonheví han intentat una avinença menys vergonyant per a les seves sigles. Però no compten amb suports suficients i la seva musculatur­a no està tan desenvolup­ada com caldria per plantar cara als que, confonent la política amb els focs d’artifici i els cops d’efecte, arriben fins i tot a considerar la mortalla un maquillatg­e glamurós.

De Pujol a Mas i de Mas al no res passant per Puigdemont. De moment. La demanda sempre troba la manera de satisfer-se encara que pel camí hi hagi un temps d’extrema carestia. Serà a través del PDECat, si algú obra el miracle de Llàtzer o a través de qualsevol altre enginy que acabi configuran­t-se en el mitjà o llarg termini.

La immolació a càmera lenta dels convergent­s entrarà als manuals

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain