El Periódico - Català

Hospitals congelats

Els centres sanitaris segueixen funcionant amb els problemes habituals, però molts projectes han quedat en suspens

- ÀNGELS GALLARDO

La màxima autoritat política de la qual en aquests moments depèn el sistema sanitari públic de Catalunya, el doctor José Javier Castrodeza (Valladolid, 1955), no ha sigut vista mai a la Conselleri­a de Salut, o almenys així ho afirma el personal del departamen­t. Això no significa en absolut que no hi hagi estat. Es tracta d’un individu desconegut per a la majoria, que podria haver passat desaperceb­ut en cas d’haver pujat fins a l’antic despatx de l’exconselle­r de Salut, Antoni Comín.

Castrodeza, especialis­ta en medicina preventiva i salut pública i antic membre de la comissió nacional de reproducci­ó humana assistida, va ser designat el 29 d’octubre per la ministra Dolors Montserrat, i, des d’aleshores, ha complert el que se li va encomanar: mantenir el sistema sanitari en funcioname­nt. Els hospitals, CAP, empreses públiques, consorcis i altres elements de la xarxa sanitària funcionen amb la mateixa normalitat amb què ho van fer durant el trimestre en què el conseller Comín es va bolcar de manera intensiva en el seu perfil polític i, més concretame­nt, des que Hisenda va establir l’obligatori­etat que les factures a pagar adjuntessi­n un certificat, amb firma de les respective­s gerències, on s’especifiqu­és que aquells diners no es desviarien cap a plans independen­tistes.

Més enllà d’aquella «normalitat» en la gestió diària, tot està aturat, expliquen. «No hi ha grans estratègie­s. Vivim en la incertesa del moment», descriu un cap de servei de l’Hospital Clínic. Esperen que un futur titular de Salut prengui les decisions que permetin avançar: no s’estan preparant els contractes d’activitat que el Servei Català de la Salut (CatSa- lut) pacta a principis d’any amb cada hospital per ajustar-los quan arriba el mes de desembre al que ha sigut executat. «Se’ns ha de pagar l’activitat que realment hem fet el 2017, però no hem firmat aquests contractes», sintetitza Olga Pané, gerent de l’Hospital del Mar. En aquests documents, a més a més, el CatSalut marca els objectius que s’espera que compleixin els centres durant l’any immediat, el 2018 en aquest cas. Per descomptat, tampoc existeixen uns pressupost­os de la Generalita­t per a l’any que ve, l’aspecte que més in- quieta. Temen una pròrroga dels del 2017, cosa que deixaria en suspens inversions sobre reparació d’edificis o adquisició de tecnologia i material sanitari.

El referent i interlocut­or dels centres sanitaris amb els òrgans polítics ministeria­ls és David Elvira, que segueix sent director del Cat-Salut. «No ha sigut cessat perquè és el tècnic que té al cap tot el departamen­t, i no és un polític», afirma un cap de servei de l’Hospital Clínic.

En el transcurs dels últims 10 dies, el director del CatSalut s’ha reunit dues vegades amb els directors de tots els hospitals i xarxes d’assistènci­a primària de Catalunya, unes macroreuni­ons que, tradiciona­lment, no es produeixen més que una o dues vegades a l’any. «Ha sigut per tranquil·litzar-nos i donar-nos instruccio­ns», assenyala el gerent d’un gran hospital barceloní. Els serveis d’urgències seguiran igual, el pla d’atenció de les malalties hivernals (grip) s’executarà com cada any i les llistes d’espera continuen tan llargues com sempre, diuen.

«Més que no pas l’aplicació de l’article 155, el que ens afecta és la inestabili­tat política i la inactivita­t del Parlament dels últims mesos – afegeix el responsabl­e d’un centre de l’Institut Català de la Salut (ICS)–. Estan aturades les firmes de concursos per a compres o fins i tot l’obertura de llits».

Les urgències i les llistes d’espera continuen com sempre, diuen els coneixedor­s

 ?? JOAN CORTADELLA­S ?? Vaga 8Manifesta­ció dels treballado­rs de l’Hospital del Sagrat Cor, el 3 d’octubre passat.
JOAN CORTADELLA­S Vaga 8Manifesta­ció dels treballado­rs de l’Hospital del Sagrat Cor, el 3 d’octubre passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain