El Periódico - Català

La macedònia de les llistes

Les candidatur­es del 21-D han trencat les fronteres ideològiqu­es de molts partits des de Bèlgica

- JOSE RICO

No hi ha força política que no hagi fitxat més enllà de les seves fronteres per a unes eleccions en què la balança entre els escons (i els vots) independen­tistes i els no independen­tistes serà la que decidirà el vencedor moral de l’envit. Les enquestes auguren una partida ajustada, i per això pescar suports en caladors aliens pot ser determinan­t per arribar a guanyar. Aquesta estratègia de perseguir la transversa­litat ideològica ha donat com a resultat unes llistes en què conviuen perfils progressis­tes i conservado­rs sense solució de continuïta­t.

ERC

i productor musical Ruben Wagensberg –impulsor de la campanya Casa nostra, casa vostra per fomentar l’acollida de refugiats sirians– ha sigut l’últim fitxatge d’ERC per a una llista en què, també com a independen­ts, hi ha l’atleta Núria Picas, l’escriptora Jenn Díaz i l’experta en immigració Najat Driouech. Tancant el cartell per Barcelona hi haurà Ramón Cotarelo, que va ser fa no tants anys mentor ideològic de Podem.

Però Esquerra ha fitxat a tort i a dret. Igual que el PSC, Junqueras ha pescat en un sector de l’extinta Unió, en aquest cas a l’ala independen­tista dels democristi­ans. El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, i la seva coreligion­ària Assumpció Laïlla aniran a la candidatur­a republican­a, conjugats amb antics representa­nts del socialisme avui en plataforme­s com Nova Esquerra Catalana (Ernest Maragall), Avancem (Fabian Mohedano) i Moviment d’Esquerres (Magda Casamitjan­a).

JUNTS PER CATALUNYA

que no ho sembli, Junts per Catalunya és la candidatur­a del PDECat. Les llistes es van omplint de figures postconver­gents amb una bona pila d’independen­ts: el cessat ambaixador de la Generalita­t a França, Martí Anglada; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i el director de les revistes Catalan Internatio­nal View i ONGC, Francesc de Dalmases.

En posicions de sortida hi ha el president del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font; el fins ara director de RAC1, Eduard Pujol; el professor de Dret Constituci­onal Héctor López Bofill, el director teatral Joan Lluís Bozzo i la historiado­ra Aurora Madaula. En posicions més simbòlique­s es troba l’exconselle­ra socialista Marina Geli, el Pare Manel, el politòleg Ferran Requejo, la illustrado­ra Pilarín Bayès i el sociòleg Salvador Cardús.

CIUTADANS

i el PPC han sigut els més continuist­es. L’únic fitxatge destacat dels taronges és el politòleg i periodista Nacho Martín Blanco, que acostumava a ubicar-se a l’òrbita del PPC.

PSC

Iceta ha sigut el blanc de moltes crítiques per unir-se amb l’ala moderada d’Unió que representa Ramon Espadaler i el seu Units per Avançar, que ocupa sis llocs més. Però la transversa­litat de la llista del PSC arriba fins a l’altre extrem del tauler, amb la inclusió de l’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo tancant la candidatur­a per Barcelona. Villarejo va anar a la llista d’ICV-EUiA en les autonòmiqu­es del 2006 i més tard el 2014 va aconseguir acta d’eurodiputa­t amb Podemos, tot i que hi va renunciar al cap de dos mesos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain