El Periódico - Català

Cospedal i l’humor rus

Els còmics que van fer una broma

- MARC MARGINEDAS AGÈNCIES

a la ministra fent-se passar pel seu col·lega letó neguen treballar per a l’espionatge del Kremlin

Salta a la vista que els agrada la notorietat. Així que EL PERIÓDICO va contactar ahir al matí amb Alexei Stoliarov, un dels dos bromistes russos que van trucar a la titular espanyola de Defensa, María Dolores de Cospedal, fent-se passar pel seu col·lega de Letònia i prometent informació sobre els vincles entre els independen­tistes catalans i l’espionatge rus, aquest correspons­al va trobar a l’altre costat del fil telefònic un individu molt disposat a parlar.

Això sí, durant la conversa, Stoliarov, vell conegut dels correspons­als estrangers acreditats a Moscou juntament amb el seu col·lega Vladímir Kuznetsov, va negar de manera reiterada les insistents sospites, existents entre l’estament periodísti­c occidental a Moscou i els cercles opositors russos, de col·lusió i collaborac­ió d’aquests dos homes amb els serveis secrets del Kremlin. «¡Això és una tonteria; no n’hi ha proves!», alça la veu.

La trucada a la ministra espanyola, segons assenyala Stoliarov, es va fer fa uns quants dies (dimarts passat, segons Defensa). L’autor de la broma sosté que mentre aquesta es va allargar, Cospedal no es va adonar de l’engany. Quan se li pregunta gràcies a qui va aconseguir el número de telèfon, respon que ho va fer a través de la pàgina web del ministeri. «És una dona molt agradable», indica, amb un punt de sorna.

Fabricar notícies falses

Stoliarov afirma que ell i el seu collega van decidir passar a l’acció amb Cospedal després que aquesta acusés Rússia davant l’OTAN de fabricar notícies falses a les xarxes socials per impulsar l’independen­tisme català. «Ningú ens diu a qui hem de trucar; som nosaltres els que escollim els nostres objectius», destaca. Objectius que, això sí, sempre coincideix­en amb personatge­s que d’alguna manera o una altra han col·lisionat amb el Kremlin.

En la broma a Cospedal, Stoliarov s’identifica­va com el ministre letó de Defensa i s’oferia a Cospedal a compartir amb ella informació dels serveis d’intel·ligència de Letònia sobre el paper de Rússia en el conflicte català.

Entre altres qüestions, informal’Exèrcit, va la ministra que Puigdemont treballa «per a la intel·ligència russa des de fa temps» i que el seu sobrenom és Cipollino. Així mateix, indicava que el 50% dels turistes russos que viatgen a Catalunya són «del servei especial de Rússia».

En la conversa, en què també intervé Kuznetsov, s’ofereix l’ajuda de Letònia, inclosa la participac­ió de i la col·laboració per abordar la informació aconseguid­a pels serveis secrets de països veïns i Ucraïna amb l’objectiu d’evitar que la situació a Catalunya acabi en un escenari similar al de Donbàs a Ucraïna. Cospedal va assegurar a través de Twitter, que no es va creure els seus interlocut­ors però que els va deixar parlar.

Els humoristes afirmaven que Puigdemont era ‘Cipollino’, un agent secret

 ??  ??
 ?? AFP / YURI KADOBNOV ?? Bromistes Vladímir Kuznetsov, a l’esquerra, i Alexei Stoliarov.
AFP / YURI KADOBNOV Bromistes Vladímir Kuznetsov, a l’esquerra, i Alexei Stoliarov.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain