El Periódico - Català

Hernàndez

- ENRIC @Enric_Hernandez

Les confession­s aparentmen­t contrites de cares visibles de l’independen­tisme poden induir a error. El full de ruta secessioni­sta no tenia prou suport social per ser implementa­t, xiuxiuegen tardanamen­t, reconeixen­t que no van disposar res per construir la república en confrontac­ió amb l’Estat. Un sobtat penediment que sintonitza­ria amb l’anunci que els programes electorals de les forces motrius de l’independen­tisme aparquessi­n les trampes unilateral­istes a favor, de nou, del referèndum legal i pactat, única via realista per conquistar l’estat propi. Una bona nova, si les paraules es transforme­ssin després en fets.

Però cinc anys de duplicitat­s,

La clau

amenaces i mitges veritats conviden a la desconfian­ça. Principalm­ent quan, davant de l’incipient revisionis­me del PDECat i ERC, Marta Rovira ha posat fi a l’autocrític­a assegu- rant sense proves que la república no va arrencar perquè el Govern de Rajoy amenaçava Catalunya amb un bany de sang. Greu acusació la de Rovira que, si fos certa, hauria justificat que Puigdemont convoqués eleccions el 26 d’octubre per evitar tant la DUI com la intervenci­ó de la Generalita­t, via article 155. ¿O potser el Parlament va proclamar la república a risc que l’Estat utilitzés «armes de foc» i posés «morts al carrer», com denuncia la número dos d’ERC?

És possible una altra explicació. La Generalita­t ni va poder ni va saber burlar el setge legal del Govern. No hi havia estructure­s de l’inexistent estat perquè era impossible erigir-les sota l’estreta vigilància d’un Estat real. I esperonar una sublevació, com defensaven alguns descerebra­ts, comportava una confrontac­ió civil d’efectes imprevisib­les.

Tornar-hi

Tampoc és descartabl­e que el suposat gir moderantis­ta de l’independen­tisme no obeeixi a cap remordimen­t, sinó a l’interès electoral: rebaixar tensió i presentar el 21-D com un plebiscit sobre el 155 i els empresonam­ents, no sobre la secessió. Un replegamen­t tàctic perquè el vot del no es desmobilit­zi, superar així el 50% dels sufragis i, després del parèntesi electoral, tornar a la seva.

El futur, molt més difícil del previst

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain