El Periódico - Català

¿Es mor el món de les porteries?

-

Llegeixo que amb el pas dels anys moltes profession­s s’han hagut d’adaptar a l’automatitz­ació. sembla que només hi ha una excepció: ja no hi ha ascensoris­tes, aquelles persones que, al peu d’una escala, ajudaven una persona a pujar a l’ascensor.

Això passava en aquell temps en què les cases tenien porter o portera, almenys a l’Eixample on vaig viure molts anys. I encara hi visc, però la portera, la senyora Pepita, ja fa temps que va desaparèix­er.

No tenim ascensoris­ta. Aquella persona que passava el temps, les hores, instal·lada als baixos de la casa, sabia quin veí entrava o sortia, amb les quals intercanvi­aven algunes frases i, si calia, es feia càrrec del paquet que algú havia deixat per portar-lo al segon primera.

La portera sabia moltes coses dels veïns, i podia ser tafanera o discreta. Si a la casa hi havia minyones de servir podríem dir que l’intercanvi d’informacio­ns era molt fructífer.

La portera sabia moltes coses dels veïns i podia ser xafardera o discreta

Ja fa molts anys vaig escriure una novel·la en la qual els protagonis­tes eren els porters i els veïns d’una escala.

L’última vegada que la vaig rellegir, perquè volien traduir-lo, em va semblar un document a la diversitat social. ARA HE

pensat, recordant aquella porteria, el paper que fan les portes. En el nostre llenguatge i en la nostra vida.

Davant d’una porta, exercim la cortesia: quan diem «vostè primer». En el món del futbol, és important disposar d’un porter que defensi la porteria.

Una conversa delicada s’ha de tenir a porta tancada. I al convidat, «aquí sempre trobaràs la porta oberta». És clar que també: «Em va deixar amb la porta als nassos».

Fins i tot per entrar al cel has de trobar la porta Celis, si no m’equivoco. Sembla que per entrar a l’infern no cal trucar cap porta.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain