El Periódico - Català

Recuperar la lectura de contes

-

Hi havia una vegada... Així començaven molts d’aquells contes, que a la falda de l’àvia, asseguts a la vora del foc, escoltàvem atentament. Potser érem petits i no cercàvem, en aquella història que una dolça veu ens explicava, res més que fer córrer la imaginació i quedar-nos plàcidamen­t adormits.

Llavors no érem conscients que aquella rondalla en què una lenta tortuga acabava arribant primera en una cursa que havia fet amb una llebre, o aquella altra en què vèiem treballar una cigala i una formiga, no eren només una aventura.

Llavors no érem conscients que en aquelles senzilles, fantasiose­s i curtes narracions s’hi amagaven uns valors.

Ara que ja som grans, i sembla que ens veiem obligats a fer un flashback a la nostra infantesa, on ens creuem per la vida amb llops disfressat­s amb pell de xai, emperadors amb vestits nous, guineus que volen enganyar galls... que s’han escapat d’aquells fulls esgrogueït­s, fora un bon moment perquè tornéssim a escoltar contes o a llegir-los. Que redescobrí­ssim i reflexioné­ssim sobre els valors. Escrits per Perrault o per en Folch i Torres, il·lustrats per la Pilarín o en Ferrándiz, tant se val, en català, castellà, anglès o xinès... La història i la moralitat de cada conte és universal, la mateixa per a tothom qui, malgrat haver-se fet gran, guarda al seu interior la bondat d’un infant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain