El Periódico - Català

Rajoy rep Ledezma després de la seva fugida de Veneçuela

El Govern de Maduro critica la reunió i la qualifica d’«acte no amistós»

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

Nou gest de Mariano Rajoy amb l’oposició veneçolana. El president del Govern va rebre ahir a la Moncloa Antonio Ledezma, alcalde metropolit­à de Caracas i un dels líders opositors al Govern de Nicolás Maduro, poques hores després que arribés a Espanya des de Colòmbia després de sortir clandestin­ament de Veneçuela. Una reunió que l’Executiu del país caribeny no va trigar a titllar d’«acte no amistós» i a emmarcar en la «llarga llista d’agressions i ingerèncie­s que es cometen contra el poble i Govern Bolivarià».

L’Executiu espanyol va explicar en una nota que Rajoy va reiterar a Ledezma el «ple compromís d’Espanya amb la democràcia a Veneçuela», alhora que li va transmetre «el desig d’Espanya que s’aconseguei­xi, amb la màxima brevetat possible, una solució plenament democràtic­a a la crisi veneçolana, que necessària­ment ha de passar per l’alliberame­nt de tots els presos polítics i la celebració d’eleccions plenament democràtiq­ues i homologade­s».

En un altre acte, el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, va indicar que el treball del Govern és «afavorir les llibertats, el dret d’expressió i que hi hagi possibilit­at de desenvolup­ar una tasca política sense que un pugui ser empresonat». El coordinado­r general del PP, Fernando Martínez-Maillo, va donar la benvinguda a Ledezma i el va qualificar de «pres polític de veritat». I el president de Ciutadans, Albert Rivera, va afirmar que Espanya és un «gran país d’acollida i llibertat per als que fugen de la tirania».

GAIREBÉ TRES ANYS DE PRESÓ El Ministeri d’Exteriors veneçolà, per la seva banda, va assegurar que Rajoy insisteix a «donar protecció i suport sostingut a un grup extremista de l’oposició violenta», d’«extrema dreta», que «ha violat tots els principis democràtic­s» i que busca «sabotejar» el diàleg entre l’Executiu i l’oposició que s’iniciarà el pròxim mes de desembre a la República Dominicana.

Ledezma, alcalde de Caracas des del 2008, ha estat a la presó, i posteriorm­ent en arrest domiciliar­i, des del 2015 per suposadame­nt conspirar contra Maduro. L’opositor, que ha comptat amb el suport en la seva fugida de l’expresiden­t colombià Andrés Pastrana, va ser rebut a l’aeroport de Barajas per la seva dona, les seves dues filles i unes desenes de simpatitza­nts. «A Espanya em sento lliure», van ser les seves primeres paraules.

Ledezma va criticar la mediació realitzada per José Luis Rodríguez Zapatero en les converses entre el Govern i l’oposició. L’alcalde va assegurar que des que l’expresiden­t va arribar al seu país «hi ha més presos polítics i hi ha hagut més morts». En aquesta línia, va lamentar que no s’hagués elegit per mediar Felipe González.

Així mateix, va assegurar que ha sortit de Veneçuela «amb l’ànima trencada» per la «narcodicta­dura» que pateix el país: «Quan vaig sortir de casa meva després de més de mil dies pres injustamen­t no vaig poder aguantar les llàgrimes de veure nenes i dones rebuscant en cistells d’escombrari­es i estem parlant del país que posseeix les reserves de petroli més grans del món i d’un Govern que ha malgastat una immensa fortuna i on s’han robat més de 600.000 milions de dòlars».

 ??  ??
 ?? EFE / JAVIER LÓPEZ ?? Mariano Rajoy, amb l’alcalde de Caracas, Antonio Ledezma.
EFE / JAVIER LÓPEZ Mariano Rajoy, amb l’alcalde de Caracas, Antonio Ledezma.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain