El Periódico - Català

Estalvi i inversió amb avantatges

-

Una de les vies per alleugerir càrregues de cara a la pròxima declaració de la renda consisteix a combinar plusvàlues i minusvàlue­s. En el cas que hagi obtingut algun guany patrimonia­l per la venda de participac­ions en un fons d’inversió o d’accions, «té fins al final de l’exercici per realitzar minusvàlue­s tàcites que tingui en algun altre element patrimonia­l», destaca el Registre d’Economiste­s Assessors Fiscals en un catàleg de consells que ha presentat aquesta mateixa setmana.

El mateix passa si ha venut algun bé o dret per un preu inferior al que el va adquirir en el seu dia. Ho pot aprofitar per reduir la tributació d’algun guany patrimonia­l que pugui obtenir abans que finalitzi l’exercici.

Una altra opció consisteix a revisar les declaracio­ns dels últims tres exercicis. Si té un saldo negatiu pendent derivat de la compensaci­ó de guanys i pèrdues patrimonia­ls, pot aprofitar per esgotar-lo, ja que aquest avantatge es perd si no s’exercita en un termini màxim de quatre anys. Entre les fórmules per alleugerir la factura tributària també hi ha els dipòsits o asseguranc­es a cinc anys vista. Pot realitzar aportacion­s durant un lustre sense superar els 5.000 euros per exercici. No ha de declarar aquesta suma i la seva rendibilit­at queda exempta de tributar en l’impost de la renda de les persones físiques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain