El Periódico - Català

Receptes contra el malestar

Dos documents recents aborden el futur de la sanitat pública espanyola i els principis que l’haurien de regir Els experts dubten de la recuperaci­ó del sistema després de les retallades

- JOSEP-MARIA URETA

Diumenge passat, el suplement Més Diumenge d’aquest diari va publicar un reportatge de Ricardo Mir de Francia sobre una nova i poc coneguda epidèmia als EUA: l’addicció als analgèsics amb recepta. Se li atribueix la mort de 200.000 persones des del 1999. El seu origen i la seva expansió són coneguts: la creació del concepte de dolor crònic i la seva associació amb la possibilit­at d’atacar-lo mitjançant fàrmacs (opiacis) amb recepta i els estudis oportuns que el seu consum controlat no genera addiccions. Una campanya avalada per metges de prestigi i el suport financer d’alguns laboratori­s ha fet la resta. Es pot argumentar que ja s’ho faran, perquè el model sanitari dels EUA es regeix per principis d’assegurame­nt privat, fiant-ho tot a la regulació social o obligatori­etat de l’assegurame­nt, substancia­lment diferent del Sistema Nacional de Salut (SNS), basat en la provisió pública de l’assistènci­a sanitària, amb independèn­cia de si la prestació és pública o privada.

És molt tòpic assenyalar aquest SNS com un dels sectors que més ha patit les retallades indiscrimi­nades de la despesa pública des de fa 10 anys. En procés de recuperaci­ó, altament discutible en la seva solvència, ens hem de preguntars­i en aquest cas s’aconseguir­à recuperar el model vigent fins al 2007 amb les modificaci­ons que facin falta i si, a llarg termini, es podran establir principis rectors per a la sanitat pública que quedin al resguard dels cicles econò- mics. Dos textos, de gènere molt diferent, poden orientar la resposta.

Primer, el document impulsat per la Fundació Novartis sobre el futur del Sistema Nacional de Salut els pròxims anys postcrisi. El mètode de treball ha sigut la selecció d’un panel de 124 persones relacionad­es amb la salut (metges, infermers, gestors hospitalar­is, consellers de sanitat, usuaris, acadèmics…) amb un qüestionar­i bàsic de grans objectius i la classifica­ció entre el que es desitja que passi i el que es creu que passarà.

Síntesi d’algunes conclusion­s. S’hauria de recuperar el caràcter universal de la prestació sanitària i el seu finançamen­t, tot i que es tem, per un costat, que serà difícil assolirlo i, per un altre, que s’haurà d’afrontar d’una vegada el mal anomenat copagament. Això sí, amb criteris discrimina­toris en funció del costefecti­vitat, segons alguns, amb imposició del criteri previsible que al final seran els interessos polítics i pressupost­aris els que fixaran les prioritats.

Els dos grans temes que creen un millor dissentime­nt entre els panelistes és el cost farmacèuti­c i l’anivellame­nt de la despesa sanitària interterri­torial (les diferèncie­s de serveis entre comunitats i l’assistènci­a a pacients d’una autonomia en una altra). Dels fàrmacs, el més previsible: es gasta massa i a vegades sense justificac­ió, però el gat de la despesa seguirà campant sense cascavell. Es podria resumir que es tem un estancamen­t de les polítiques de salut, però segueix encesa la làmpara esperançad­ora d’exigir més democràcia en el control social dels gestors i el dret del malalt a escollir i decidir sobre el seu benestar (o malestar, segons com es miri).

Eficiència i equitat

Segon, el discurs del catedràtic (UPF) Guillem López-Casasnovas en la seva incorporac­ió com a membre numerari a la secció de Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans. Condensa en 31 pàgines bondats i defectes del sector. Una dosi combinada de filosofia moral (és just redistribu­ir des de l’Estat) i anàlisi del context de per què a vegades funciona el mercat i a vegades no, ¡amb els seus números! com a argument capital, és la recepta d’aquest acadèmic de llargues prestacion­s al sector de la salut.

«Redistribu­ir –adverteix LópezCasas­novas– enfronta sovint eficiència i equitat», el que aporta el mercat i el que exigeix el bé comú. D’aquí ve la dificultat d’escollir el que és òptim en cada situació. I sense donar-hi voltes: hi ha d’haver finançamen­t solidari per a les prestacion­s que demostrin que hi ha relació entre el cost i l’efectivita­t. I en les despeses que no es puguin assumir per massa altes, si són efectives, que s’apliqui el copagament en funció de la renda dels pacients.

Amb aquests criteris no s’arribaria al fenomen dels «camells amb bata», segons l’expressió del reportatge esmentat al principi.

Un sondeig de la Fundació Novartis planteja recuperar el caràcter universal

El copagament és una de les fórmules que s’ha d’afrontar, segons Guillem López-Casasnovas

 ?? FERRAN NADEU ?? Cartell de protesta contra les retallades en el sector sanitari, en un passadís de l’Hospital Vall d’Hebron.
FERRAN NADEU Cartell de protesta contra les retallades en el sector sanitari, en un passadís de l’Hospital Vall d’Hebron.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain