El Periódico - Català

Inclusiva en la publicitat

L’empresa valenciana Toy Planet Els nens juguen

- C. B.

seus fullets incorpora xavals amb síndrome de Down en els indistinta­ment amb nines, cotxes o casetes de fusta

Es titula Miradas que ilusionan i, a partir de set triangles, forma un arbre de Nadal. Però en aquesta portada de catàleg de joguines hi ha una cosa diferent. Quatre dels triangles correspone­n a imatges de nines i, els altres tres, a ulls de nens. Un d’aquests tres és el d’una nena amb síndrome de Down. És el catàleg de l’empresa valenciana Toy Planet, la primera que decideix anar més enllà en la inclusió d’aquests menors.

La firma no és principian­t en responsabi­litat social. Fa 11 anys que col·labora amb l’organitzac­ió internacio­nal Aldees Infantils. Toy Planet dona el 0,7% del total de les compres que fan els consumidor­s a les botigues físiques i online. Plantejar-se que hi havia coses a millorar els va portar, quatre anys enrere, a fer un catàleg que desterrés el sexisme entre jocs i nines i, des de les festes nadalenque­s del 2016, a incorporar models amb Down, explica el seu director general, Ignacio Gaspar.

«Així com la solidarita­t amb Aldees Infantils va partir de nosaltres, el fet de no discrimina­r les joguines per raó de gènere va ser la resposta a múltiples comentaris que vam rebre a través de les xarxes socials», recorda Gaspar. El pas següent va ser incorporar els nois amb aquesta discapacit­at en els fullets publicitar­is.

El catàleg d’aquest any té 203 pàgines i es pot consultar per internet. Just a l’obrir-lo apareix la col·laboració amb l’associació Down España. I els ulls somrients de diversos menors, alguns d’ells amb aquesta discapacit­at intellectu­al. «Ens ho van proposar ells i ens va semblar una idea excellent», comenta el gerent de Down España, Agustín Matía, que a través dels seus associats a València va contactar amb famílies disposades a deixar que els menors participes­sin a la sessió fotogràfic­a. «La mirada dels nens no és segregador­a. Ho veiem al col·legi, on els nostres nens amb Down juguen i es relacionen amb la resta amb tota normalitat. Aquest és el missatge que volem traslladar a la resta de la societat», valora Matía.

Al catàleg hi apareixen menors amb aquesta condició i, com la resta de models, es relacionen indistinta­ment amb el rosa i el blau; amb les rodes de camions i les cuines; amb les nines i els sacs de boxa.

«La mirada dels nens no és segregador­a», destaca el gerent de Down España

Un nen de poc més de 2 anys enfilat a una moto rosa i lila o, una mica més endavant, una nena entretenin­t-se amb un camió portacotxe­s. Nens amb casetes de fusta, bressolant nines o arrossegan­t un cotxet de nadons.

Les fotografie­s mostren nois de 9 anys pentinant una amiga o jugant amb altres a fer polseres de granadura. O una altra nena maquillant un col·lega. Gossos i gats són passejats per nois i noies, amb síndrome de Down i sense.

Matía sosté que en els últims anys s’ha fet una bona feina de normalitza­ció amb els discapacit­ats i es declara orgullós dels avanços. No obstant, encara és convenient un «canvi d’enfocament» i la «presència social permanent» d’aquestes persones en tots els àmbits, també als catàlegs.

Un xaval disfruta amb un cap de cavall de fantasia. És de color rosa. I a l’hora de fer la compra amb els carrets simulats, posar la rentadora o situar-se darrere els fogons de plàstic, ho fan els del sexe masculí i femení. O es posen a cosir. I el (suposat) contrast es dona al veure les nenes amb un set de bomberes, un xerrac de bricolatge o un trepant. Noies amb cotxes, camions i motos de trial, robots transforma­bles, grues de construcci­ó, lluitant amb espases làser o caçant ovnis.

 ?? EL PERIÓDICO ?? Normalitat Una nena amb síndrome de Down surt en un fullet de l’empresa Toy Planet.
EL PERIÓDICO Normalitat Una nena amb síndrome de Down surt en un fullet de l’empresa Toy Planet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain