El Periódico - Català

La cimera del clima s’acaba amb un acord paupèrrim

Les delegacion­s endarrerei­xen un cop més l’adopció de mesures ambicioses El principal èxit ha sigut mantenir el consens tot i la desbandada dels EUA

- ANTONIO MADRIDEJOS AGÈNCIES

La cimera del clima de Bonn (COP23) es va acabar ahir de matinada amb un balanç molt pobre, gairebé sense progressos, i amb l’únic consol que la comunitat internacio­nal segueix unida en la lluita contra l’escalfamen­t global tot i la deserció de l’Administra­ció nord-americana. Les gairebé 200 delegacion­s no van aconseguir ni tan sols acabar de fixar les «regles» o mecanismes tècnics que permetran implementa­r o posar en marxa l’acord subscrit fa dos anys a París. No va ser una reunió de pobres resultats, sinó pobríssims. Ara el pes recau sobre la pròxima cimera, que curiosamen­t se celebrarà a la ciutat polonesa de Katowice, situada a l’epicentre d’una potent conca carbonífer­a.

«L’acció a nivell nacional es troba molt lluny del que es necessita –va sintetitza­r Manuel Pulgar-Vidal, de l’associació WWF–. La paradoxa entre el que estem fent i el que hem de fer és clara». En el mateix sentit es va pronunciar Wolfgang Jamann, de CARE Internatio­nal: «Els acords polítics no han abordat prou la dura realitat climàtica a la qual ja s’enfronten milions de persones». «Mai havia vist una COP amb una taxa d’adrenalina tan baixa», va afegir un diplomàtic europeu en el transcurs d’unes declaracio­ns concedides a l’agència de notícies France Presse. I també molt simptomàti­c va ser el comunicat emès per la delegació espanyola: «A Bonn s’ha continuat treba- Un acte reivindica­tiu de l’artista danès Jens Galschiot a la cimera del clima de Bonn.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain