El Periódico - Català

Un problema a l’Àsia

La Xina i l’Índia,

- ADRIÁN FONCILLAS

líders en emissions de diòxid de carboni, pateixen també una greu crisi de contaminac­ió difícil d’aturar

Col·legis tancats, hospitals collapsats i un cel ple de brutícia. Les fotos són conegudes però canvia el remitent: no és Pequín sinó Nova Delhi. El planeta té un problema amb l’Àsia, on la Xina i l’Índia lideren les emissions a l’atmosfera. Totes dues pateixen el problema, però només la primera el combat.

El patró és similar. Són països enormes i enfeinats a treure la seva població de la pobresa amb processos d’industrial­ització i migració del camp a la ciutat que arruïnen el seu equilibri ecològic. El punt d’inflexió xinès va arribar amb els Jocs del 2008. El Govern va atendre les reclamacio­ns i va declarar formalment la guerra a la contaminac­ió i a les emissions d’efecte hivernacle.

La Xina genera el 29% de les emissions mundials de CO2, més que els EUA i Europa junts, però inverteix més que aquests països en energies renovables i complirà el seu compromís segellat a París d’arribar a la seva punta d’emissions el 2030. El dolorós tancament de milers de fàbriques de carbó i acer rebaixa el creixement econòmic de províncies senceres i tensa la sacrosanta estabilita­t social a causa dels milions de desocupats. Però ningú aquí discuteix la factura i Pequín disfruta el seu nou paper de paladí contra el canvi climàtic després de l’abandó nord-americà.

Els estudis

Els estudis apuntalen les tendències. Les partícules PM2,5 (les més petites i perjudicia­ls) van caure un 27% a Pequín entre el 2013 i el 2016 i van augmentar més del 12% a Nova Delhi. El diòxid de sofre que es crea principalm­ent cremant carbó s’ha reduït un 50% a la Xina des del 2007, mentre que a l’Índia ha crescut un 50%. La Xina ha rebaixat un 2% les morts anuals relacionad­es amb la contaminac­ió, mentre que han augmentat a l’Índia un 1,4%. Dels nou milions de

Pequín s’ha posat mans a l’obra amb un ambiciós programa en energia renovable

Les micropartí­cules a l’aire de Delhi han augmentat el 12% els últims tres anys

Nens indis es protegeixe­n de la pol·lució a Nova Delhi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain