El Periódico - Català

Esprint final per portar l’Agència Europea del Medicament a BCN

La candidatur­a ha perdut alguns suports per la incertesa política, tot i que encara és favorita El potencial científic de la ciutat és considerat superior al de la majoria d’opcions alternativ­es

- ÀNGELS GALLARDO

Acte celebrat el 26 de juny passat per impulsar la candidatur­a barcelonin­a.

La brillant candidatur­a de Barcelona per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament (AEM), una de les 19 que demà competiran a Brussel·les per aconseguir aquesta estratègic­a institució una vegada abandoni Londres a conseqüènc­ia de l’aplicació del brexit, no ha sucumbit a les voladures que durant l’últim mig any han sacsejat seriosamen­t els fonaments del projecte.

L’ambient que envolta el procés polític de Catalunya ho impregna tot i ha minvat –gairebé ningú ho nega a hores d’ara– els elevats marges de seguretat jurídica, certesa institucio­nal i calma social que són imprescind­ibles perquè un organisme europeu d’aquest rang, sens dubte un dels més poderosos des del punt de vista econòmic, científic i d’influència política, es concedeixi a un país comunitari. A finals del febrer passat, l’opció de Barcelona comptava amb prop del 90% de possibilit­ats de vèncer en l’aposta per l’AEM, coincideix­en polítics de totes dues ribes del panorama català, així com científics coneixedor­s de l’opció dissenyada per ocupar la torre Glòries. Així ho van indicar els informes interns de la Comissió Europea, després d’acabar les avaluacion­s tècniques dels respectius projectes. En aquests moments, la candidatur­a de Barcelona –que ja va quedar en segon lloc el 1995, quan va vèncer Londres– manté un impredicti­ble 50% o 60% de simpaties.

FORTE/Les sòlides condicions científiqu­es, PUNT biomèdique­s, sanitàries i d’investigac­ió università­ria que sostenen l’opció barcelonin­a són en aquestes hores decisives el seu pilar fonamental inqüestion­at, una cosa que no ha variat com a conseqüènc­ia del procés. Aquesta és també la carta de força amb què poden estar jugant, sense por d’exagerar, els responsabl­es polítics de signe variat, i el Rei, en les seves incursions davant caps d’Estat i governs comunitari­s.

Barcelona segueix resultant una ciutat càlida, de fàcil accés, ben comunicada i, sobretot, socialment oberta a tot tipus de circumstàn­cies familiars i culturals, uns factors que són tinguts molt en compte pels més de 900 empleats, i les seves famílies, que haurien de desplaçar-se a Catalunya. Però fins aquí les bones notícies. Alguns d’aquests treballado­rs també mostren inquietud pel dilema polític.

«És molt difícil afirmar que a Barcelona ja tot és normal –lamenta el doctor Josep Maria Gatell, adscrit a l’Hospital Clínic i catedràtic de la Universita­t de Barcelona (UB)–. El primer que et pregunten quan participes en congressos europeus és: ‘¿Com està Barcelona?’. La candidatur­a és molt bona i els seus impulsors ho estan fent molt bé, però no s’ha pogut desprendre del soroll de fons, i això crea incertesa i insegureta­t jurídica, que és el pitjor que pot passar davant una decisió tan important».

«Les condicions tècniques de Barcelona per optar a l’AEM són excel·lents. La situació política és molt dolenta», sintetitza Margarita Arboix, rectora de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB), que impulsa el projecte. «Si hi ha bona voluntat en la defensa definitiva de la candidatur­a, Barcelona vencerà, perquè és la més idònia per acollir l’AEM», afirma el doctor Bonaventur­a Clotet, membre del comitè promotor de la iniciativa catalana. «Aquest és un assumpte de la gran política, la que està en mans d’ Emmanuel Macron i Angela Merkel», sosté Clotet.

Arboix, farmacòlog­a de formació i antiga investigad­ora de l’AEM, subscriu no sols la qualitat de la proposta barcelonin­a, sinó les condicions científiqu­es de l’Agència Espanyola del Medicament, l’enllaç espanyol de l’AEM.

«L’agència espanyola està preparada per fer els informes preliminar­s que l’AEM promou quan la in-

Torrejón de Ardoz Sevilla Alacant

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain