El Periódico - Català

«Les notícies sobre els refugiats són irreals»

-

El sisme submarí informatiu ha sepultat el drama dels refugiats. Però és aquí. Darrere del headline. Jonatán Soriano (Tarragona, 1992), periodista de Canal Reus TV, ha tornat del seu voluntaria­t al camp de refugiats de Moria, a l’illa grega de Lesbos, disposat a rescatar-lo. Segons ACNUR, a Moria s’apinyen fins a 5.000 persones (és un camp mab instal·lacions per a 1.400). Totes, segons Soriano, intenten adaptar-se a condicions insuportab­les.

–Estan abandonats. Qualsevol notícia va abans que ells. I quan n’apareix una, la informació sobre la seva situació és irreal.

–¿En quin sentit és irreal? –Les imatges sobre els camps de refugiados són dramàtique­s, però no es correspone­n amb el patiment real. És un drama circ per a consum europeu. La realitat és que quan et veuen, no t’expliquen les seves penúries. Et somriuen, pregunten com et dius… Intenten convertir quatre parets en un poble.

–No és un poble. –És una presó.

–¿Amb totes les lletres? –El terme correcte és camp de detenció. Moria és una antiga presó, dalt d’un monticle. Amb murs, tanques de filferro espinós i una torre de vigilància. «¿Realment hi pot viure algú aquí?», em vaig preguntar. I sí, hi vivien. Vaig parlar amb dos joves del Balutxista­n (Pakistan) que fa un any i mig que hi són. ¿Sap què em van dir? –La veritat és que no.

 ?? JOAN REVILLAS ??
JOAN REVILLAS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain