El Periódico - Català

La presó, ¿una condemna de per vida?

- Sonia Fuertes PRESIDENTA D’ENTITATS CATALANES D’ACCIÓ SOCIAL (ECAS)

En el seu conegut llibre El panóptico, Jeremy

Bentham proposa un sistema que permet reconèixer les persones recluses en cas de fuga. El mecanisme és molt senzill: es tracta que aquestes persones portin roba asimètrica, de manera que el seu bronzejat, fruit dels treballs a l’aire lliure, els delati. Per tant, el que ens proposa és imprimir una marca al cos, vinculant-ho així a la idea grega de l’estigma. La marca. Als anys 60 del segle XX,

Goffmann reintrodue­ix el terme afegint-hi la dimensió subjectiva i situant els processos d’estigmatit­zació com a fenòmens culturals inherents a les comunitats, que generen les seves pròpies «normes d’identitat». L’assumpció d’aquesta identitat assignada pel grup i la consegüent pèrdua de confiança en les possibilit­ats de canvi en serien efectes derivats.

La importànci­a d’abordar aquest tema en l’àmbit de l’acció social és inqüestion­able. En els últims anys, diverses iniciative­s han plantejat objectius que, més enllà de la sensibilit­zació i de la generació d’opinió pública favorable, apunten a un canvi en les percepcion­s grupals mitjançant la denúncia, l’activisme i la proposta d’eines que permetin un acostament normalitza­dor, no estigmatit­zador.

Un exemple és Obertament, l’aliança de lluita contra l’estigma i la discrimina­ció que pateixen les persones a causa d’un diagnòstic de salut mental. Aquesta lluita passa per atorgar a aquestes persones un rol protagonis­ta en la consecució del canvi d’actituds i creences necessari per obrir pas a una nova mirada. En aquesta línia se situa també l’estratègia BCN Antirumors, integrada al Pla BCN Intercultu­ralitat, o Hatento, observator­i de delictes d’odi i vio- lència que poden patir les persones sense llar.

Totes aquestes iniciative­s comparteix­en un substrat comú: transcende­ixen la responsabi­litat individual i aborden processos de generació d’identitat o d’inclusió de persones que conviuen amb una realitat diferent. Des d’aquesta mirada, les possibilit­ats d’inclusió i de promoció social tenen relació amb el context. Si ens trobem davant una comunitat tancada, amb una forta presència d’estereotip­s, serà molt difícil que la persona faci cap altra cosa que allò que se n’espera. En canvi, si la comunitat transmet de forma clara un missatge afavoridor del canvi i ofereix espais per al seu acompanyam­ent, més enllà de l’acció profession­al, la reinserció serà més factible.

En l’àmbit de l’execució penal, aquest ha sigut un tema poc treballat fins ara. L’activisme social en primera persona o la narració d’històries d’èxit són camins a desenvolup­ar, amb les dificultat­s que puguin comportar. És evident que es tracta d’un recorregut en què la

humanitzac­ió de les circumstàn­cies i les emocions viscudes poden ajudar a fer un acostament més empàtic i menys estigmatit­zador. Però, per una altra part, el procés s’ha de fer també sense frivolitza­r ni minimitzar els fets que s’han produït, des del respecte i la sensibilit­at que la temàtica requereix. Tot un repte.

 ??  ?? Porta d’una cel·la de l’antiga Model.
Porta d’una cel·la de l’antiga Model.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain