El Periódico - Català

Rajoy promet diàleg «amb tothom» després del 21-D

El president visita BCN i demana als empresaris que no se’n vagin de Catalunya ERC i el PDECat negocien com enterrar la via unilateral, cosa que disgusta la CUP

- XABI BARRENA FIDEL MASREAL BARCELONA /

El diputat d’ERC Joan Tardà admet que «caldrà explorar altres

camins al marge de la unilateral­itat»

Canviar de pantalla o no. ¿El 27 d’octubre, el dia de la declaració «política» d’independèn­cia i del cessament del Govern, via article 155 de la Constituci­ó, va ser el del final de temporada de la sèrie El procés o tan sols el punt àlgid d’una tanda d’episodis que seguirà amb el 21-D? Aquest és el dubte que plana ara mateix sobre l’independen­tisme. Els tres principals partits secessioni­stes, Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Esquerra Republican­a (ERC) i Candidatur­a d’Unitat Popular (CUP), es troben en plenes negociacio­ns per pactar uns punts en comú del programa electoral de cara a les eleccions d’aquí menys d’un mes i una gran escletxa divideix ara mateix els dos grans, postconver­gents i republican­s, del petit, els anticapita­listes: mantenir-se o no en la unilateral­itat.

Tal com va publicar aquest diari, el PDECat –transmutat temporalme­nt en el partit del president com a Junts per Catalunya (JxCat)– i ERC, vistos els resultats del pols mantingut amb l’Estat: el nul reconeixem­ent internacio­nal, l’empresonam­ent i exili dels primers espases de l’independen­tisme i, fins i tot, l’amenaça explícita, segons Carles Puigdemont i Marta Rovira, es replantege­n la unilateral­itat.

BUSCAR MÉS DEL 50% A més, el Parlament ja ha arribat al seu zenit amb la declaració mateix d’independèn­cia, així que el primer partit a les enquestes, ERC, opta per afirmar que el que toca és dotar de contingut aquesta república més que incidir en el seu naixement, a l’espera que el 21-D generi una onada que situï el secessioni­sme en el camp de la majoria, amb més del 50% del suport. Com a mostra, les paraules d’ahir del republicà Joan Tardà: «Potser caldrà explorar altres camins al marge de la unilateral­itat» per poder aconseguir la independèn­cia.

La CUP, per la seva part, va defensar que no pensa renunciar a la unilateral­itat perquè això suposaria «renegar dels propis principis», va assenyalar la portaveu de la direcció del partit Núria Gibert. «La unilateral­itat no és la maniobra de quatre bojos, sinó la conseqüènc­ia que l’Estat s’hagi negat en rodó a negociar amb el Govern i el Parlament», va argumentar Gibert, que va resumir la situació sota l’òptica dels anticapita­listes amb un «la unilateral­itat l’ha escollit el Govern de Mariano Rajoy. És l’única via que ens queda».

¿PROGRAMA COMÚ? Les paraules de la CUP venien a tomb de la publicació a Nació Digital d’un principi d’acord entre JXC (PDECat) i ERC sobre aquest programa en comú. Dels nou punts, la majoria eren enunciacio­ns més o menys òbvies en defensa de les institucio­ns, els empresonat­s i en contra del 155.

El quid de la qüestió és l’últim punt, el que advoca per «arribar a una negociació bilateral amb l’Estat i la UE» per arribar a una «plena independèn­cia i l’efectiva i pacífica articulaci­ó a la república catalana». ERC va assenyalar que aquest document era un simple text de treball que ja té setmanes de vida i que no és la proposta amb què es treballa ara. «És un punt de partida i no suposa cap pacte».

A tot això, el vicesecret­ari de Comunicaci­ó del PP, Pablo Casado, va advertir ahir a Castelldef­els que, de bilaterali­tat, ni parlar-ne. Ni tan sols per negociar un nou pacte de finançamen­t. «La bilaterali­tat no va venir bé quan el PSOE va fer un pacte de finançamen­t que a penes va durar uns anys, i tampoc ara, quan ja ha vist tothom que la identitat catalana no es pot contraposa­r contra ningú», va sentenciar.

COCCIÓ LENTA Les fonts de la candidatur­a del president també van refredar molt la concreció del pacte. Coincidien amb ERC que el document divulgat en cap cas era la versió definitiva. És a dir, que el text pot patir notables modificaci­ons. I a part d’això, també refredaven la transcendè­ncia dels seus continguts. Es tracta, apunten, d’una sèrie de qüestions que responen a una certa obvietat que firmarien altres candidatur­es.

A partir d’aquí, sempre segons el PDECat, la cocció del possible acord amb ERC és lenta. En aquest sentit adverteixe­n que la prioritat en aquests moments a JxCat és la confecció del conjunt del programa propi, que incorpori tots els matisos i que s’està elaborant amb múltiples aportacion­s sectorials que van molt més enllà del partit.

A més, a JxCat es fan la següent reflexió: si ERC no ha volgut forjar una llista conjunta com havia reclamat el mateix Puigdemont, ara no poden imposar les presses en la negociació d’una llista conjunta. «És una sobreactua­ció que busca la foto», es queixen a JxCat respecte dels republican­s. Aquests recorden que el document objecte de disputa va ser traslladat a la CUP, que el va incloure entre la documentac­ió facilitada a la militància que va acudir a l’assemblea de Granollers de fa 15 dies.

 ??  ?? Carles Puigdemont i Marta Rovira, al Parlament, el 9 de febrer.
Carles Puigdemont i Marta Rovira, al Parlament, el 9 de febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain