El Periódico - Català

Estrelles de Barcelona

La guia Michelin fa pujar a l’olimp Àbac i ascendeix Disfrutar i Dos Cielos

- FERRAN Imedio

Jordi Cruz, al capdavant del restaurant Àbac de Barcelona. Feia tants anys (¡106 ni més ni menys!) que la ciutat de Barcelona esperava tenir un restaurant de tres estrelles Michelin i en dues temporades, ¡pim pam¡, va i n’aconseguei­x un parell. Si la guia Michelin 2017 va assenyalar el restaurant Lasarte, de Paolo Casagrande, sota la direcció de Martín garrot Berasategu­i, la del 2018 ha coronat el restaurant Àbac.

Un premi just amb el treball de Jordi Cruz, i un reflex de la capitalita­t gastronòmi­ca de Barcelona. «Soc feliç per mi i pel meu equip. No hem de parar. Aquesta distinció és un reforç a les nostres ganes de seguir-ho

fent molt bé», va dir qui ha volgut reivindica­r-se després dels dubtes que molts van expressar per ser jurat de Masterchef. «Em passo el dia al restaurant, encara que no ho sembli perquè surto molt a la tele. No es guanyen tres estrelles si no és invertinth­i moltes hores», va assegurar Cruz.

Barcelona suma dos biestrella­ts (Disfrutar i Dos Cielos) als dos que ja existien (el Moments, de Raül Balam, i Enoteca, de Paco Pérez) i un principian­t, l’Enigma, del veterà Albert Adrià, que s’uneix a la llarga llista de 18 locals amb una estrella. En total s’han aconseguit en aquesta edició, presentada ahir a la nit en una gala celebrada a l’hotel The Ritz-Carlton Abama a Guía de Isora (Tenerife) i a la qual van assistir més de 500 convidats, 31 estrelles enfront les 25 de Madrid. Una bona notícia que atenua el mal regust de les últimes notícies que afecten la ciutat i Catalunya.

Acostumada a fer el garrepa amb els entorxats, aquest any no es podrà dir que la guia Michelin no hagi sigut generosa. Perquè Àbac, el restaurant ubicat a l’avinguda del Tibidabo, no ha sigut l’únic tri; hi ha hagut un altre afortunat: Aponiente, el restaurant que regenta el xef del mar Ángel León, a El Puerto de Santa María (Cadis). León, amb una oceànica saviesa sobre la cuina marina acumulada a base de talent i d’investigac­ió, ha sigut premiat amb la màxima distinció. I de passada ha aconseguit una estrella pel seu restaurant Alevante, a Chiclana (Cadis).

Del cuiner andalús, la guia destaca que és un «visionari» i «màxim abanderat d’un nou món gastronòmi­c que troba en el mar, i en els seus encara nombrosos misteris, un rebost únic, sorprenent i gairebé inesgotabl­e». «Estic als núvols. És un somni aconseguir tres estrelles en un lloc on no és fàcil arribar i parlant d’una forma diferent», deia ahir a la nit Ángel León.

FOGONS/ EMPERADORS DELS Els dos xefs s’uneixen a una extensa nòmina d’emperadors dels fogons amb tres estrelles: els que estan al capdavant dels restaurant­s catalans El Celler de Can Roca, Sant Pau i Lasarte, els bascos Arzak, Akelare, Martín Berasategu­i i Azurmendi, el valencià Quique Dacosta i el madrileny DiverXo. «Segueixen enamorant-nos des de l’excel·lència, és per això que renoven un any més la màxima distinció», justifica la guia. Si els compten veuran que són 11. Com un equip de futbol. Guanyarien qualsevol Champions gastro sense baixar de l’autocar.

El balanç aquest any és magnífic. Hi ha cinc nous restaurant­s que obtenen 2 estrelles i 17 amb una estrella. Catalunya suca en totes les categories; a més a més dels citats Àbac, Dos Cielos, Disfrutar i Enigma, Castell Peralada (a Peralada), amb els vells rockers bullinians Xavier Sagristà i Toni Gerez al capdavant, també han sigut premiats amb una. «Les estrelles no es van a buscar. Nosaltres almenys no les hem buscat. Venen perquè són fruit de la feina ben feta», deia Sagristà.

I només s’ha de lamentar la pèrdua d’estrella del restaurant Céleri (Barcelona), de Xavier Pellicer, que busca un nou local, i de Capritx (Terrassa), d’Artur Martínez, que es replanteja el futur.

Del restaurant Dos Cielos, a dalt del Meliá Barcelona Sky, Michelin valora que els «dinàmics» germans

Torres «posen la cuina al servei de l’emoció, amb una creativita­t intelligen­t i un maridatge de sabors digne d’elogi».

«Per a nosaltres era molt important aconseguir aquesta segona estrella. Ara estem més tranquils i més a prop també de la tercera estrella, que és l’objectiu que estem buscant. Som ambiciosos», deien ahir a la nit uns exultants Javier i Sergio Torres. I de Disfrutar, al carrer de Villarroel, aplaudeix que «Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas, formats a la cuina del mític El Bulli, uneixen esforços i mèrits al seu res-

De Jordi Cruz la guia destaca: «Captiva els comensals plantejant intel·ligents històries amb els seus plats»

taurant, on la fantasia i la creativita­t apuntalen una construcci­ó gastronòmi­ca sempre plena de sabors nítids». «Estem molt contents i feliços pel suport de l’equip i de la família», expressava ahir a la nit Oriol Castro.

En la categoria d’una estrella, destaca la «proposta de disseny trencador cridada a liderar l’oferta gastronòmi­ca del grup El Barri» que fa Albert Adrià al seu vaixell insígnia, l’Enigma, al carrer de Sepúlveda de Barcelona.

La guia dedica una «menció especial» a Castell Peralada perquè és un «restaurant realment singular pel fet que ocupa les sales i les torrasses d’un bellíssim castell medieval». Ja ho saben, a Peralada.

 ?? EFE / RAMÓN DE LA ROCHA ?? El cuiner Jordi Cruz, després de rebre la màxima categoria de la guia francesa.
EFE / RAMÓN DE LA ROCHA El cuiner Jordi Cruz, després de rebre la màxima categoria de la guia francesa.
 ?? ELISENDA PONS ??
ELISENDA PONS
 ??  ??
 ?? ALBERT BERTRÁN ELISENDA PONS ?? Javier i Sergio Torres, al capdavant del Dos Cielos, amb una estrella Michelin.
ALBERT BERTRÁN ELISENDA PONS Javier i Sergio Torres, al capdavant del Dos Cielos, amb una estrella Michelin.
 ??  ?? Albert Adrià, al restaurant Enigma, aconseguei­x la primera estrella.
Albert Adrià, al restaurant Enigma, aconseguei­x la primera estrella.
 ??  ?? Oriol Castro, xef del restaurant Disfrutar de Barcelona.
Oriol Castro, xef del restaurant Disfrutar de Barcelona.
 ??  ?? Ángel León ha aconseguit la seva tercera estrella per al restaurant Aponiente.
Ángel León ha aconseguit la seva tercera estrella per al restaurant Aponiente.
 ?? DANNY CAMINAL XAVIER GONzÄLEZ ??
DANNY CAMINAL XAVIER GONzÄLEZ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain