El Periódico - Català

Pla de control del territori

Un candidat de JxCat crida a fer efectiva la independèn­cia ocupant les infraestru­ctures

- EL PERIÓDICO

Ramir De Porrata-Doria, candidat número 62 per la circumscri­pció de Barcelona a la llista de Junts per Catalunya, fa una crida a «preparar la ciutadania per agafar el control del territori en el moment adequat». Ho va fer el 12 de novembre, abans que es confirmés el seu nom a la llista de Carles Puigdemont, en un fil de missatges a través del seu compte de Twitter, plataforma a la qual és molt aficionat i en la qual no ha parlat amb mitges tintes en la defensa de la independèn­cia i en les crítiques al Govern de Mariano Rajoy.

De Porrata va desenvolup­ar tres eixos a través dels quals s’havia d’implementa­r la república. Els dos primers apuntaven a enfrontar-se a la «dictadura» de l’Estat espanyol a través de l’«acumulació de forces», tant socials com legals, i debilitar-la explicant internacio­nalment les seves «crisis» a nivell de democràcia, viabilitat econòmica, pensions i corrupció. «Hem d’explicar a Europa que li interessa una Catalunya independen­t, per així evitar que les quatre crisis de l’Estat es transformi­n en quatre crisis europees», es va despatxar.

En el tercer, l’ara candidat reclamava que, «una vez que l’Estat sigui prou feble i l’independen­tisme prou fort, (...) agafar el control del territori i de les seves infraestru­ctures bàsiques». De Porrata assenyalav­a els Comitès de Defensa de la República (CDR) i als bombers com les «eines fonamental­s per a aquesta tasca» i posava com a exemple l’ocupació de l’AVE de Girona durant la vaga del 8 de novembre. «Recordem que Lituània es va convertir en independen­t quan milers de persones van ocupar punts neuràlgics del seu país, com el Parlament», apuntava De Porrata, que és economista, doctor en enginyeria de telecomuni­cacions i cofundador de l’empresa Keonn.

La força, «si cal»

La importànci­a del control territoria­l també la va posar fa uns dies sobre la taula Germà Bel, que fins fa un mes era diputat de JxSí. «Espero que hàgim après que una majoria democràtic­a no és suficient per imposar un Estat. Per ferho necessites controlar el territori sobre el qual imposar les lleis –comentava a Vilaweb–. Controlar el territori i imposar lleis no és una qüestió del 50%+1. Això et dona la legitimita­t per posar-ho en marxa, però per fer-ho efectiu necessites utilitzar la força i, si fa falta, estar en condicions d’evitar que ningú més la pugui usar en el teu territori».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain