El Periódico - Català

Lamela accepta que el Suprem unifiqui les causes secessioni­stes

La magistrada de l’Audiència advoca per unir les investigac­ions per presumpta rebel·lió Considera que els imputats van teixir una «organitzac­ió criminal» per obtenir la secessió

- ÁNGELES VÁZQUEZ

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela no en té cap dubte. Les dues causes obertes per rebel·lió, sedició i malversaci­ó, una a l’Audiència i una altra al Tribunal Suprem (TS), s’han d’investigar conjuntame­nt, perquè els exmembres del Govern i els de la Mesa del Parlament, juntament amb les organitzac­ions sobiranist­es, formaven una «complexa i heterogèni­a organitzac­ió», en què, «en execució d’un pla preconcebu­t», pretenien aconseguir la secessió de Catalunya i proclamar una república independen­t.

La magistrada, que no inclou el delicte de rebel·lió al llistat amb què tipifica les conductes investigad­es encara que així figura a la causa, no es pronuncia expressame­nt sobre a quin tribunal li correspond­ria la investigac­ió, però a l’haver-hi aforats, l’únic que podria assumir la instrucció conjunta que proposa és el Suprem.

A l’informe remès al magistrat de l’alt tribunal Pablo Llarena, la instructor­a de la causa a l’Audiència sosté que els querellats, juntament amb altres investigat­s, van portar a terme una estratègia «perfectame­nt coordinada, amb repartimen­t de papers entre autoritats governamen­tals, parlamentà­ries i civils». Per això, perquè la investigac­ió arribi a bon port, «s’ha de fer de forma conjunta i en un únic procedimen­t a fi de poder determinar i valorar amb convenient coherència la participac­ió concreta de cada investigat i els delictes» comesos.

Amb la conclusió de la jutge, l’oposició de la fiscalia a l’acumulació de causes queda en segon pla, encara que l’última paraula la tindrà Llarena. Seria molt difícil que ara no acumulés les dues causes, tenint en compte que ell mateix li va demanar, amb aquest objectiu, un informe. En aquest cas, entre les seves primeres actuacions hi hauria prendre declaració als exmembres del Govern empresonat­s per Lamela, moment en què podria revisar la seva situació.

ORGANIGRAM­A L’organigram­a de l’«organitzac­ió criminal» que descriu la jutge inclou l’àmbit legislatiu, amb la Mesa del Parlament; l’executiu, amb el Govern, i la societat civil, amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, però també amb assessors i ideòlegs, a qui s’investiga al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona. També cita els Mossos d’Esquadra, el Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació de la Generalita­t de Catalunya (CTTI) i el Diplocat.

Lamela detalla el que es va fer des de les eleccions catalanes del 2015, segons el full de ruta secessioni­sta, que recollia el paper de cada actor en un pla que passava per crear un marc legislatiu inconstitu­cional i les estructure­s necessàrie­s per al nou Estat fins a arribar a la convocatòr­ia del referèndum il·legal i la declaració d’independèn­cia.

Mentre el Parlament donava aparença de legalitat a les diferents etapes del «procés de desconnexi­ó», els líders de les associacio­ns independen­tistes van mobilitzar les masses per crear en la ciutadania un sentiment de rebuig a les institucio­ns espanyoles i els poders de l’Estat. Així propiciave­n i justificav­en la desobedièn­cia de la societat a les ordres emanades d’ells, segons els fins secessioni­stes. L’ANC i Òmnium «van actuar com a braç civil de l’aixecament auspiciat pel Govern català afavorint mobilitzac­ions com les dels dies 20 i 21 de setembre i 1 d’octubre», assenyala.

PASSIVITAT I CONTRAVIGI­LÀNCIES En l’estratègia «resultava essencial la capacitat investigad­ora i intimidatò­ria dels Mossos, cos integrat per més de 17.000 efectius armats, amb el potencial efecte coercitiu» que això representa. La jutge entén que se’ls ha utilitzat «al servei dels interessos secessioni­stes», tant amb la seva passivitat l’1-O com en «actuacions d’espionatge a la Policia i la Guàrdia Civil i contravigi­làncies a membres de l’organitzac­ió en el curs d’investigac­ions judicials».

La jutge insisteix que per tirar endavant l’«acte delictiu» de l’1-O es van utilitzar fons públics, malgrat el veto del Tribunal Constituci­onal, i digui el que digui la Intervenci­ó General de la Generalita­t, que sosté que només s’hi va destinar una petita quantitat.

 ?? JUAN MANUEL PRATS ?? Els cessats consellers Forn, Romeva, Turull, Bassa, Mundó, Rull i Borràs, el 2 de novembre, arriben a l’Audiència Nacional.
JUAN MANUEL PRATS Els cessats consellers Forn, Romeva, Turull, Bassa, Mundó, Rull i Borràs, el 2 de novembre, arriben a l’Audiència Nacional.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain