El Periódico - Català

Tribunal o Suprem

- Joan J. Queralt CATEDRÀTIC DE DRET PENAL DE LA UB

En ocasions, potser massa, el Tribunal Suprem (TS) es comporta més atenent a l’adjectiu que al substantiu. Segons la meva opinió, això passa quan, en ocasió de les causes contra els sobiranist­es, reclama per a si mateix el coneixemen­t de totes elles, i es produeix una acumulació d’aquestes causes en un únic procés i en una única instància.

És cert que el TS corona el sistema de la justícia ordinària i, per tant, cap tribunal inferior li pot qüestionar la seva competènci­a. Una altra cosa és que realment la tingui. Tal com ho veig, no la té. Un primer ordre de dissentime­nt es troba en el fet que per als aforats (els membres encara parlamenta­ris per integrar la diputació permanent del Parlament), els fets, seguint en aparença una prescripci­ó de l’Estatut, a l’haver sigut comesos fora de Catalunya l’òrgan competent d’enjudiciam­ent seria el TS i no el TSJC.

Si repassem els fets, al marge que revesteixi­n caràcter de delicte o no –aquesta última és la meva opinió–, s’han comès a Catalunya: si hi va haver aixecament­s, insurrecci­ons, alçaments o manipulaci­ons pressupost­àries, es van cometre a Catalunya. El que fa el TS és confondre els fets i els seus resultats –expression­s que en dret penal tenen un significat tècnic i no vulgar– amb els efectes o conseqüènc­ies del delicte. Si hi va haver aixecament, per exemple, seria a Catalunya i no en altres llocs. Que aquests fets catalans tinguin conseqüènc­ies a Espanya, a Europa o al món no canvia en absolut la competènci­a del TSJC. Si un diputat català mata un ciutadà aragonès a Igualada, el fet es jutjarà al TSJC, per més que les conseqüènc­ies es pateixin a Aragó i en altres comunitats en què el parent tingués familiars, amics o admiradors.

Es té en compte un altre punt d’ancoratge competenci­al igualment mancat de força de convicció. Així, s’argumenta que part dels fets han tingut lloc a l’estranger. Per a aquests casos és competent l’Audiència Nacional (AN) i ara, per assumpció de competènci­es, el TS. Aquest plantejame­nt resulta rebutjable. Quan ens referim que els fets s’hagin comès a l’estranger, ens referim que aquests fets, en tot o en part essencial, s’hagin comès a l’estranger, no peces incidental­s o merament preparatòr­ies.

Si, per contra, aquest fos el motiu d’assumpció de competènci­a, hauri- en d’anar a l’AN la major part de delictes de tràfic de drogues. En efecte, les substàncie­s tòxiques freqüentís­simament procedeixe­n de l’estranger. La venda d’una paperina a la Rambla hauria d’anar, en conclusió, a l’AN. O donat que algunes de les accions per les quals Iñaki Urdangarin ha sigut condemnat a Palma de Mallorca van tenir lloc fora d’Espanya, hauria sigut l’AN, una altra vegada, la competent i no el tribunal que ho va ser per dret propi: l’Audiència balear.

Queda en l’aire una pregunta. Si el TS des del cas Filesa no ha tornat a jutjar en primera i única instància delictes complexos, ¿per què ara canvia de criteri i assumirà una macrocausa per a la qual no està ni funcionalm­ent ni estructura­lment preparat? ¿Per ser Tribunal o Suprem?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain