El Periódico - Català

Riverola

-

Ino solament a Catalunya. La crisi econòmica va trencar el mirall de l’«Espanya va bé». Els vidres trencats van esbiaixar el benestar de molts. Va arribar el 15-M i s’hi va gestar Podem. Avui, el ressò del carrer es dilueix en discussion­s partidiste­s. A Catalunya, el procés va vendre un refugi de prosperita­t.

Un interessan­t estudi d’Eloísa del Pino Matute per a Agenda Pública assegura que la desafecció per l’Estat autonòmic va augmentar en paral·lel entre els catalans i la resta d’espanyols a partir del 2010 i, sobretot, a partir del 2012. Sabem molt bé què ha passat a Catalunya. Però ¿i a la resta d’Espanya? El cap de setmana passat, desenes de milers de persones es van manifestar a València recla- mant un millor finançamen­t. Fa un mes hi va haver protestes massives davant la Delegació del Govern a Múrcia exigint el soterramen­t de les vies de l’AVE… Casos inconnexos o, potser, expression­s diverses d’una mateixa insatisfac­ció amb el repartimen­t de poder.

La crisi econòmica ha despullat un conflicte de sobiranies. ¿Com podem defensar-nos dels poders que no emanen de les urnes? ¿És l’Estat nació la solució o el problema? ¿Quines sobiranies han de ser compartide­s i quines s’han d’aproximar al ciutadà? I un interrogan­t més: ¿Podria un Estat federal resoldre part d’aquest conflicte? Potser no és la solució. Però el problema existeix. El debat, almenys, ens donaria l’oportunita­t de repensar la nostra relació amb el poder.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain