El Periódico - Català

Dessacrali­tzar la mesquita de Còrdova

El recinte ha de deixar de ser propietat episcopal i convertir-se en museu per a gaudi de tothom

- JUAN JOSÉ Tamayo

Emparant-se en unes normes franquiste­s i en una reforma d’Aznar, el bisbat de Còrdova es va apropiar l’any 2006 de la mesquita de la ciutat, Patrimoni de la Humanitat, pel mòdic preu de 30 euros. Es produïa així un dels més grans –si no el més gran– pelotazos urbanístic­s de la nostra història. Aquesta apropiació va acompanyad­a de l’explotació econòmica, per part de la jerarquia catòlica, d’un dels monuments turístics més visitats d’Espanya, que merita al voltant de 15 milions d’euros d’ingressos anuals que van a parar a les arques eclesiàsti­ques. Una quantitat que l’Església recaptava en qualitat d’almoina i, per tant, sense obligacion­s tributàrie­s. A això s’hi ha d’afegir que les despeses de mantenimen­t i reparació han sigut sufragades la major part per l’Administra­ció. ¿Quin és el destí d’aquests ingressos? És tot un misteri, però no de la transcendè­ncia divina sinó d’una operació mercantil que constituei­x la perversió del que és sagrat en grau extrem. ¡Corruptio optimi pessima! NO CONTENT

amb l’apropiació de l’edifici i amb els avantatjos­os beneficis que genera, el cabdill de Còrdova ha forçat la invasió catòlica del recinte, i a l’anterior fucom llet de presentaci­ó feia una reescriptu­ra manipulada de la història i mutava el nom de mesquita pel de «catedral de Còrdova, testimoni viu de la nostra Història», amb la següent explicació: «La catedral de Còrdova no és simplement un monument o un temple intercultu­ral i tampoc una mesquita, sinó l’Església mare de la Diòcesi […]. El valor i la bellesa de la catedral de Còrdova no consisteix en la grandiosit­at de la seva arquitectu­ra, sinó en la successió apostòlica del bisbe». Una nova perversió, aquesta vegada, de l’eclesiolog­ia comunitàri­a del concili Vaticà II.

Còrdova va ser durant uns quants segles exemple de convivènci­a intercultu­ral, símbol de plurivers religiós, testimoni de creativita­t filosòfica, manifestac­ió de plurilingü­isme i lloc de trobada de sabers humanistes, filològics, jurídics, científics i artístics. Va ser en aquesta ciutat on es va produir la trobada entre els grans filòsofs medievals Averrois (1127-1198) i Maimònides (1135-1204) i el diàleg entre la mística (Ibn al-Arabí) i la filosofia (Averrois) i on, en l’últim terç del segle XX, el filòsof Roger Garaudy va desenvolup­ar la seva proposta de «diàleg de civilitzac­ions».

Martínez Montávez parla de l’islam, crec que molt encertadam­ent, la nostra «alterident­itat» que hem de recuperar. Es tracta d’un paradigma –que el meu amic i collega el filòsof iranià Ramin Jahanbeglo­o al seu llibre Elogio de la diversidad anomena «paradigma de Còrdova» (Arcadia, 2007)– a reivindica­r avui, no sense desconèixe­r, això sí, fenòmens disfuncion­als importants com la discrimina­ció de les dones, el mantenimen­t de l’esclavitud i la imposició de tributs addicional­s a jueus i cristians.

La mesquita és el monument religiós més important de l’islam occidental i el símbol més visible de l’islam d’Al-Andalus. L’apropiació clarament inconstitu­cional de la mesquita i la seva confession­alització per part de l’Església catòlica està als antípodes de l’actual pluralisme religiós i cultural, constituei­x un desmentime­nt a la història i és contrària a l’esperit de diàleg i con- còrdia que ha de regnar entre les religions i en una societat plural.

La defensa a ultrança que fa el Govern de la propietat eclesiàsti­ca d’un monument arquitectò­nic tan emblemàtic demostra la pervivènci­a del nacionalca­tolicisme, que encara no hem aconseguit erradicar durant els 40 anys de democràcia. Per sortir d’una situació política, religiosa i jurídica tan anòmala, crec que la mesquita ha de deixar de ser propietat del bisbat de Còrdova i convertir-se en espai civicocult­ural de titularita­t pública obert a la ciutadania i lloc de trobada de diferents ideologies, cosmovisio­ns i creences. Més encara, s’ha de dessacrali­tzar i convertir en museu perquè en disfruti tothom com a Patrimoni de la Humanitat que és, sense distinció de credos, ètnies, cultures, nacionalit­ats o classes socials. ¿IDEA ABSURDA?

No. Tenim un precedent: Santa Sofia d’Istanbul, primer església bizantina, després mesquita i ara museu després de la seva dessacrali­tzació pel llavors president de la República de Turquia Kemal Atatürk. Crec que aquest seria el millor destí de la mesquita-catedral de Còrdova. Espero que les diferents administra­cions, estatal, autonòmica, municipals i eclesiàsti­ques, aviat es posin d’acord per portar a terme aquest canvi, que serà beneficiós per a la ciutadania. Si és avui, millor que demà.

Director de la Càtedra de Teologia i Ciències de les Religions de la Universita­t Carles III de Madrid.

 ?? FRANCINA CORTÉS ??
FRANCINA CORTÉS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain