El Periódico - Català

Fi de trajecte judicial

El tribunal internacio­nal Des del 1993

- EL PERIÓDICO

contra Mladic tancarà aquest any després del veredicte ha condemnat desenes de criminals

Fi de trajecte a la Haia. El Tribunal Penal Internacio­nal per a l’exIugoslàv­ia (TPII), obert en aquesta ciutat holandesa el 1993 per jutjar els crims comesos en les guerres dels Balcans, tancarà les portes a finals d’any després d’haver emès ahir el veredicte contra l’exgeneral serbobosni­à Ratko Mladic. La dissolució del tribunal, que en les últimes dècades ha enviat a presó desenes de criminals per delictes comesos durant les guerres que van assetjar l’ex-Iugoslàvia entre els anys 1991 i 2001, està prevista oficialmen­t per al 31 de desembre, tot i que en mantindrà oberta una petita part provisiona­l per atendre els recursos.

Els veredictes emesos pel TPII serviran com a base jurídica en processos civils i això permetrà a múltiples víctimes de les guerres exigir compensaci­ons i denunciar els seus agressors a nivell local. En el cas de Mladic, per exemple, l’advocada holandesa de drets humans, Liesbeth Zegveld, iniciarà – en representa­ció de les Mares de Srebrenica i en una cort local de la Haia– un procés judicial per exigirli compensaci­ons.

«La dificultat serà traduir les sentències criminals a una cort local o civil, tant aquí a la Haia com a qualsevol altre país, com Croàcia o Bòsnia. No s’ha d’oblidar que hi ha moltes víctimes, i molts criminals han de compensar els civils pels danys que han fet», explica Zegveld a l’agència Efe.

En els seus 24 anys de funcioname­nt, el TPII ha presentat acusació contra 161 persones, des de soldats de rang baix fins a importants càrrecs, tant del Govern com de l’Exèrcit i la Policia de l’antiga Iugoslàvia. Entre ells va jutjar el president serbi Slobodan Milosevic, que va morir el 2006 sota custòdia abans de conèixer el veredicte; el líder polític dels serbis de Bòsnia, Radovan Karadzic, condemnat a 40 anys de presó el 2016, i el general croat Ante Gotovina, condemnat en primera ins- tància a 24 anys de presó i després absolt el 2012.

Entre els procedimen­ts en curs té pendents les apel·lacions de Karadzic i de Vojislav Seselj, líder ultranacio­nalista serbi que va ser absolt el març del 2016 de les acusacions de neteja ètnica contra croats, musulmans i altres ciutadans no serbis. El TPII va considerar que no era «el líder jeràrquic» de les milícies del Partit Radical Serbi, però el fiscal hi va recórrer i la vista es veurà el 13 de desembre davant el Mecanisme per als tribunals internacio­nals (MTPI), competent per a qualsevol cas del TPII.

Entre els condemnats també destaca Biljana Plavsic, vicepresid­enta de la Republika Sprska (entitat serbobosni­ana) durant la guerra i després nomenada presidenta, única dona jutjada com a criminal de guerra de l’ex-Iugoslàvia i condemnada el 2003, després de declarar-se culpable, a 11 anys de presó.

Va jutjar el president serbi Slobodan Milosevic, mort abans de conèixer la sentència

Va condemnar a 40 anys de presó el líder polític dels serbis de Bòsnia, Radovan Karadzic

5.000 testimonis

Durant dues dècades, els magistrats han escoltat gairebé 5.000 testimonis i han celebrat unes 11.000 sessions per processar múltiples acusats de genocidi, crims de lesa humanitat, violacions de les lleis i usos de la guerra i la violència com a armes.

«Lamentable­ment hi ha molts perpetrado­rs encara lliures. El desenvolup­ament polític dels països de l’antiga Iugoslàvia ha influït molt en el desenvolup­ament d’aquest tribunal. Però, naturalmen­t, la Cort ha fet una feina molt important i molt bona aquests anys», afegeix Zegveld.

En nom de les víctimes que ella representa, la lletrada estima que «encara és aviat per jutjar la feina del tribunal i el seu llegat, ja que les conseqüènc­ies de la guerra són recents», i afegeix que «quan s’és víctima d’uns crims com aquests, és difícil sentir-se satisfet simplement amb la sentència» d’un tribunal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain