El Periódico - Català

La filla del monstre

- Usón

Un clar i assolellat matí de juliol de 1993, la filla i la dona de Ratko Mladic van donar una sorpresa al seu pare i marit: van aterrar en helicòpter, sense avisar, en un cim de la muntanya Treskavica, a Bòsnia i Hercegovin­a, on el comandant en cap de l’exèrcit serbobosni­à feia la guerra contra l’enemic. Va ser una ocasió que Mladic recordaria amb nostàlgia anys després en una entrevista; Bosa, la seva dona, i Ana, la seva filla, complien anys aquell mateix dia i desitjaven celebrar-ho amb el pare de família. Entre llançament i llançament d’obús, Mladic va trobar temps per obsequiar amb dos rams de flors silvestres les dues dones, després les va animar a ajudarlo en la seva tasca i entre rialles i bromes Bosa i Ana, sota la direcció d’un afectuós però exigent Mladic, es van afanyar a encebar amb granades el tub del morter, celebrant amb alegria cada explosió a l’altre costat de la muntanya, per després cruspir-se un pícnic improvisat sobre l’herba.

Vuit mesos després, el març de 1994, Ana Mladic es va disparar un tret a la templa amb la pistola favorita del seu pare. Tenia 24 anys.

El gran escriptor iugoslau Danilo Kis, de forma premonitòr­ia, va escriure el 1974 sobre el nacionalis­me: «El nacionalis­me és, sobretot, una paranoia. Una paranoia col·lectiva i individual. Com a col·lectiva, és conseqüènc­ia de l’enveja i de la por, i sobretot és la conseqüènc­ia de la pèrdua

Clara

 ?? EL PERIÓDICO ?? Ratko Mladic amb la seva dona, Bosa, i la seva filla Ana (dreta), el 1993.
EL PERIÓDICO Ratko Mladic amb la seva dona, Bosa, i la seva filla Ana (dreta), el 1993.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain