El Periódico - Català

Valls assegura que Macron no és el president dels rics

«La gent a França no vol una aventura populista», afirma l’exsocialis­ta

- JOSÉ A. SOROLLA

L’exprimer ministre francès Manuel Valls ha tornat a la primera línia de la política francesa després d’un ostracisme autoimposa­t posterior a la seva sortida del Govern. Valls va deixar el Partit Socialista (PS), va aconseguir en solitari una acta de diputat i està adscrit al grup parlamenta­ri de La República en Marxa (LRM) d’Emmanuel Macron. Nega amb rotunditat que Macron sigui «el president dels rics» i considera que la recomposic­ió del paisatge polític francès no està acabada.

Valls reivindica que la política econòmica de Macron és continuaci­ó de la seva: «Prosseguei­x el que jo vaig fer a partir del 2014 quan vaig ser primer ministre. El diferencia­l entre França i Alemanya als anys 2000 ens ha posat en una situació molt difícil, amb un atur molt important, i la reforma del mercat laboral i les mesures econòmique­s i fiscals perquè França sigui més atractiva i competitiv­a em semblen molt necessàrie­s. Ara bé, tota societat necessita un equilibri perquè hi ha gent que s’ho passa malament. França no és un país liberal en el terreny econòmic i s’ha de cuidar la igualtat, una idea forta en la societat francesa».

PUNTS FORTS L’ex primer ministre creu que els tres punts forts de Macron són que «encarna bé la presidènci­a, té voluntat de fer reformes i ha superat l’esquema tradiciona­l esquerra-dreta». Hi ha dubtes, però «la gent vol, i jo també, que el president tingui èxit perquè els polítics i la premsa obliden que les eleccions del maig haurien pogut ser un desastre. En la primera volta, amb molta participac­ió, el 50% va votar partits antieurope­us o populistes i en les legislativ­es

SOCIALDEMO­CRÀCIA ¿I quin serà el paper del PS? «La socialdemo­cràcia ha acabat el seu cicle polític. A França i a tots els països. S’ha de renovar totalment. No ha sabut respondre a la globalitza­ció, a la crisi de l’Estat del benestar, perquè formava part de l’Estat nació, que està en crisi, i costa més trobar una solució. A França s’ha reinventat amb Macron o amb gent com jo. Hi ha poques idees sobre polítiques noves, sobre com l’esquerra i la gent de progrés és capaç de respondre a l’ascens dels populismes. A França hem tingut sort: que fos un polític jove que ve de l’esquerra, del meu Govern, el que guanyés l’elecció presidenci­al».

Aquest «miracle» es va produir «per l’empenta de Macron, per les divisions al PS, per la corrupció de la dreta i perquè la gent a França no vol l’aventura populista. Aquí hi ha més moderació i més voluntat de reformes del que pensen els polítics o els analistes».

 ?? REUTERS / BENOIT TESSIER ?? Manuel Valls, en una imatge del 2015, quan era primer ministre.
REUTERS / BENOIT TESSIER Manuel Valls, en una imatge del 2015, quan era primer ministre.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain