El Periódico - Català

El Regne Unit preveu un dràstic descens de la seva economia

Londres presenta els últims pressupost­os abans del ‘brexit’

- BEGOÑA ARCE

El Regne Unit s’enfronta a un alentiment de la seva economia, alhora que el Govern reserva 3.000 milions de lliures (3.300 milions d’euros) addicional­s per afrontar el brexit. En la presentaci­ó de l’últim pressupost (2018-2019) abans de la sortida de la Unió Europea, el ministre de Finances, Philip Hammond, va anunciar ahir la nova reserva, que se suma als 700 milions de lliures (788 milions d’euros) ja invertits en els preparatiu­s per a la ruptura amb la UE.

Aquests 3.000 milions en els pròxims dos anys podrien incrementa­r-se en el futur «si fos i quan fos necessari», va precisar el ministre. Per al Govern, «l’objectiu prioritari les pròximes setmanes» serà progressar en les negociacio­ns, que estan en una fase «crucial», i arribar a un acord sobre el brexit.

Hammond també va revelar una significat­iva reducció de la previsió de creixement de l’economia britànica per al 2017. Del 2% pronostica­t al març s’ha passat a l’1,5%, i les coses no tenen aparença de millorar. Segons l’Oficina de Responsabi­litat Pressupost­ària, un organisme independen­t, l’economia britànica creixerà l’1,4% el 2018 (per sota de l’1,6% previst al març), l’1,3% el 2019, un altre 1,3% el 2020 i l’1,5% el 2021 (en lloc del 2,1% que s’havia pronostica­t).

Davant aquest panorama tan poc favorable, Hammond va tractar de posar una nota d’optimisme i va assegurar a la Cambra dels comuns que el seu pressupost crearà «un futur ple de noves oportunita­ts». Entre altres novetats, el ministre va anunciar rebaixes d’impostos en la compra de la primera vivenda i la construcci­ó de 300.000 pisos socials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain