El Periódico - Català

Rússia planteja a Turquia i l’Iran el seu «pla de pau» per a Síria

Els líders dels tres països acorden a Sotxi convocar un congrés de diàleg El mandatari rus parla de fer «concession­s» per part de tots

- MARC MARGINEDAS

Tres dies per llançar un «procés de pau» a Síria la batuta del qual estarà en mans de Rússia i, més concretame­nt, del seu president, Vladímir Putin. Un dia després de reunir-se en secret amb el president sirià, Baixar al-Assad, el líder del Kremlin va congregar ahir, també a Sotxi, els seus dos socis en les negociacio­ns del país àrab –el líder iranià, Hassan Rouhani, i l’home fort de Turquia, Recep Tayyip Erdogan– per celebrar una cimera tripartida amb l’objectiu d’establir les bases per a un «diàleg polític» a Síria.

«Ha aparegut una verdadera possibilit­at de posar fi a aquesta guerra civil que s’ha prolongat durant anys», va proclamar amb pompa el mandatari rus en la ronda inicial de discursos. «És evident que el procés no serà fàcil i que requerirà compromiso­s i concession­s per part de tots, incloent-hi el Govern sirià», va recalcar en to assertiu.

Els seus dos convidats li van respondre amb grans paraules i algunes línies vermelles. Mentre l’iranià Rouhani instava la nació siriana a no permetre «cap interferèn­cia dels estrangers», en velada referència als EUA i a la UE, el turc Erdogan augurava que en el transcurs de la reunió s’adoptarien «decisions transcende­ntals».

REBUIG DE L’OPOSICIÓ SÍRIA Un dels principals objectius de la cimera tripartida és la convocatòr­ia, en territori rus, del que la diplomàcia del Kremlin denomina com a «congrés de diàleg nacional sirià», en què dialogarie­n el règim i l’oposició, una idea rebutjada fins ara per aquests últims, tenint en compte la desconfian­ça que els genera Rússia com a àrbitre i la seva preferènci­a per les converses de Ginebra auspiciade­s per l’ONU. L’anunci de la cita el va fer el mateix Putin durant la tarda, després de reunir-se amb els seus convidats.

Precisamen­t, en el bàndol dels rebels oposats al règim de Baixar al-Assad s’estan produint canvis, mentre que en el pla de les relacions internacio­nals, l’Aràbia Saudita, un dels seus principals valedors, estreny llaços amb Rússia, i està arribant a crear una sorprenent aliança per mantenir el preu del petroli, fet que podria influir en el desenvolup­ament de les converses futures entre el règim i l’oposició.

En els últims dies s’ha materialit­zat la dimissió de Riad Hijab, que encapçalav­a el Comitè per a les Altes Negociacio­ns, la delegació opositora present en les converses auspiciade­s per l’ONU. Hijab s’oposava radicalmen­t a qualsevol mena de pacte que permetés a Assad, acusat de crims de guerra i contra la humanitat, seguir en el poder. La renúncia de Hijab feia entreveure als observador­s concession­s en aquest espinós tema que ha bloquejat qualsevol avanç fins ara. No obstant, les diferents faccions sirianes mantenen, almenys per ara, aquesta demanda. Reunides ahir a Riad, capital de l’Aràbia Saudita, van tornar a reivindica­r que Assad renunciï a la presidènci­a de Síria, segons l’esborrany del document final de la trobada a què va tenir accés la cadena AlArabia.

UN «EQUIP FORT» A la conferènci­a, que va tenir lloc en un hotel de luxe de la ciutat, hi va assistir el mediador de l’ONU per al conflicte sirià, Staffan de Mistura, que va comminar els opositors sirians a adoptar una posició comuna per millorar les seves possibilit­ats en les negociacio­ns. «Necessitem un equip fort i unificat», va reclamar De Mistura.

Malgrat l’optimisme del Kremlin, el líder del qual ha proclamat amb pompa que la guerra estava en fase terminal, segueixen les matances. Segons els cascos blancs, un centenar de persones han perdut la vida els últims dies com a conseqüènc­ia dels bombardejo­s russos i del règim als voltants de Damasc.

 ??  ?? Mans unides dels tres líders reunits ahir a Sotxi.
Mans unides dels tres líders reunits ahir a Sotxi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain