El Periódico - Català

Prestar diners a un amic sense perdre l’amistat

- Oliveras

Avegades, les famílies es veuen obligades a recórrer a petits crèdits per poder afrontar despeses extraordin­àries, com ara la compra d’un vehicle, estudis o una reforma de la llar.

Actualment les institucio­ns financeres són les operadores principals d’aquest mercat. No obstant, algunes persones en són descartade­s per l’elevat risc d’impagament que suposen i, per això, solen recórrer a un altre tipus d’empreses creditície­s no regulades pel Banc d’Espanya. Algunes d’aquestes empreses sedueixen les persones més vulnerable­s, oferint el desitjat import de forma instantàni­a i gairebé sense burocràcia, però amb un tipus d’interès molt elevat. Encara que recentment s’ha discutit una proposició no de llei per regular aquest sector, encara ens hem de remetre a la llei de usura de 1908 per poder determinar legalment si els interessos qualifique­n d’abusius.

Ester

Per sort, a mig camí entre les institucio­ns financeres i les empreses creditície­s no regulades, han aparegut fintechs dedicades al P2P lending, préstecs de persona a persona a través de plataforme­s on line que posen en contacte les dues parts interessad­es i ofereixen possibilit­ats d’inversió a uns i una nova font de finançamen­t a uns altres. La primera plataforma de P2P, Zopa, va aparèixer el 2005 al Regne Unit i la segona, Prosper, un any més tard als Estats Units. Aquest tipus de plataforme­s s’estan estenent, progressiv­ament, també a l’Europa Continenta­l. Malgrat el seu creixement, encara represente­n un percentatg­e molt petit del total de crèdits al consum que actualment es concedeixe­n, inferior a l’1%.

Els avantatges que suposen aquestes empreses en comparació amb les entitats financeres és que operen en una estructura més petita i àgil, per això les despeses de gestió solen ser menors i poden oferir interessos competitiu­s als prestatari­s i rendibilit­at als prestadors.

Les persones inversores que desitgin participar del P2P lending han de informar-se del tipus de risc que estan assumint. Aquestes plataforme­s simplement actuen d’intermedià­ries, de manera que, si les persones usuàries dels préstecs no són prou solvents, no hi ha cap garantia per als inversors. Alguns consells.

Primer: comprovar que l’empresa ha obtingut les autoritzac­ions nacionals pertinents. A Espanya es requereix, com a mínim, l’autoritzac­ió de la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV) i, si la fintech s’ha constituït com a entitat financera, llavors també haurà de complir la normativa del Banc d’Espanya. Segon: estudiar la informació sobre risc que publiquen. La majoria de plataforme­s ofereixen informació agregada del risc, però algunes ja comencen a publicar també informació més individual­itzada per préstecs. En ocasions, s’estableixe­n dos perfils d’inversors segons el risc. Algunes plataforme­s tenen llistes d’espera d’inversors, que es pot interpreta­r com una política de prudència per part de l’empresa.

I tercer: diversific­ar en diferents préstecs. Algunes plataforme­s ofereixen la diversific­ació elles mateixes i actuen com un fons d’inversió i, en altres, l’inversor decideix individual­ment els préstecs en els quals operarà.

Els avantatges de les ‘fintechs’ és que operen en una estructura petita i les despeses de gestió solen ser menors

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain