El Periódico - Català

La febre del Black Friday

El comerç

- JOSEP M. BERENGUERA­S

es bolca, un any més, en la jornada de grans descomptes de demà

Va arribar gairebé sense fer soroll i en pocs anys s’ha convertit en una tradició de la qual gran part dels consumidor­s estan pendents. Convertit ja en un dels dies (si no el que més) de volum més gran de compres de l’any, el Black Friday torna aquesta setmana amb el comerç bolcat gairebé de ple.

La liberalitz­ació del sector comercial ha deixat òrfenes de data d’inici les habituals campanyes de rebaixes. Des del sector sempre s’havia advertit que és necessari que la gent sàpiga quan comencen els descomptes, perquè així s’aconseguei­x una resposta més gran dels consumidor­s. El Black Friday té precisamen­t aquest element: és un dia concret (encara que s’estengui més enllà d’aquesta jornada en molts comerços), cosa que ajuda a concentrar tant l’oferta com la demanda. Però, a més, se celebra abans de la campanya de Nadal, per la qual cosa el pressupost disponible dels consumidor­s és superior. Malgrat que el seu nom és en anglès, poques seran les botigues espanyoles que aquest any no ofereixin descomptes.

Aquest divendres, 24 de novembre, és la data marcada al calendari. I aquest any, segons una anàlisi realitzada per l’Associació Espanyola de l’Economia Digital (Adigital) i Fintonic, la resposta de les botigues serà més massiva que mai: nou de cada deu empreses oferirà aquest any campanyes especials per al Black Friday, i això representa 10 punts percentual­s més que l’any passat. «Els reis del Black Friday són els productes relacionat­s amb l’electrònic­a, les vendes dels quals creixen fins a un 60% respecte de qualsevol altra setmana de l’any», destaca el mateix informe. Per al 26,5% dels negocis, les vendes generades durant el Black Friday ja suposen entre un 10% i un 30% de la seva facturació total anual; per al 28,6% represente­n entre un 5% i un 10%, i per a la resta, menys del 5%.

Botigues físiques i ‘on line’

Els descomptes es van començar a aplicar al comerç electrònic, però també s’han acabat estenent als físics. Segons el professor de direcció de màrqueting d’Esade Gerard Costa, el repartimen­t de les compres serà total: la meitat de la facturació de la jornada es farà en botigues on line i la resta, en botigues físiques a les ciutats. Costa pronostica que la despesa del consumidor s’incrementa­rà un 10%, i que Espanya serà el segon país d’Europa amb més volum de vendes, només al darrere del Regne Unit.

De fet, tota classe de botigues se sumaran a la campanya d’ofertes del Black Friday (electrònic­a, mobles, agències de viatges, concession­aris...). A més a més, els descomptes no es limiten a demà, sinó que en molts casos es prolongara­n també a avui i durant el cap de setmana. L’últim dia de descomptes (només on line) serà dilluns (Cyber Monday).

 ?? EL PERIÓDICO ?? Nova tradició Preparatiu­s per a la jornada comercial.
EL PERIÓDICO Nova tradició Preparatiu­s per a la jornada comercial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain