El Periódico - Català

El madrileny cobra el 17% més que el català

El salari mitjà anual que es declara a la capital espanyola s’eleva a 24.886 euros Segons els experts la diferència es deu a la densitat de seus de grans companyies

- AGUSTÍ SALA

L’assalariat de la comunitat de Madrid va guanyar l’any passat de mitjana 3.603 euros més a l’any que el català. És una de les dades de l’estudi anual que porta a terme l’Agència Tributària sobre els ingressos del treball i les pensions. Segons aquestes xifres, l’any passat, de mitjana, els assalariat­s de la comunitat madrilenya van ingressar 24.886 euros davant els 21.283 de Catalunya, xifra que suposa gairebé un 17% més. En total, la primera tenia aquell exercici menys persones que treballen per a tercers (2.878.748)quelasegon­a(3.250.647), i això significa que compta amb més concentrac­ió de sous elevats. En aquestes xifres s’hi inclouen persones que, durant l’exercici, també van estar en atur, van passar a ser pensionist­es o van viure les tres situacions.

RETENCIÓ A Madrid, el total de salaris percebuts puja a 71.639,8 milions d’euros, davant de 69.182,6 milions a Catalunya. A les dues comunitats es va superar la mitjana, que a escala del conjunt de l’Estat va ser de 18.835 euros anuals, segons les dades de l’estudi Mercat de Treball i Pensions en les Fonts Tributàrie­s. El tipus de retenció de l’IRPF per als salaris a Catalunya és del 16,31%; i a Madrid, del 18,86%.

Segons els experts, en el cas de Madrid hi influeix la concentrac­ió de seus de grans companyies privatitza­des i de firmes de l’Ibex 35. Això es tradueix en l’impost de la renda (IRPF), amb més recaptació a Madrid que a Catalunya, malgrat tenir més assalariat­s la segona que la primera.

Encara que amb dades del 2014, les últimes de què es disposa, els madrilenys són els que paguen a Espanya una quota mitjana de l’impost de la renda (IRPF) més eleva- da. Els segueixen els catalans i, com a tercers, els habitants de les Balears. Al seu torn, estudis realitzats en el si de la comissió bilateral que van constituir Catalunya i les Balears per a matèries econòmique­s i de finançamen­t, revelaven que la Comunitat de Madrid recapta en l’impost de la renda (IRPF) per habitant 250 euros més dels que li correspond­rien gràcies a l’efecte capitalita­t.

Les fugides de domicilis socials que s’han produït a Catalunya des de l’endemà del referèndum de l’1-O, declarat il·legal pel Tribunal Constituci­onal, poden haver agreujat aquesta qüestió.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain