El Periódico - Català

L’aposta d’Alstom

Les instal·lacions de Santa Perpètua de Mogoda assumiran els contractes del nou tramvia Citadis X05 La planta barcelonin­a ja produeix comandes per a línies d’Austràlia i Qatar

- EL PERIÓDICO

Els projectes de Sydney (Austràlia) i Lusail (Qatar) –ciutats per a les quals Alstom ja fabrica els seus nous models de tramvies Citadis X05– no seran els únics. La planta de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) ha sigut escollida pel grup ferroviari francès per fer-se càrrec de la producció de la nova generació de tramvies, segons han reconegut fonts de l’empresa. La producció, en tot cas, s’assumirà tret que que en els nous contractes que es formalitzi­n s’inclogui una clàusula de fabricació local.

Els dos primers projectes són 27 unitats dobles per a Sydney que s’estan produint a Barcelona i 23 trens individual­s per a Qatar. Els dos projectes sumen inversions per sobre dels 2.000 milions d’euros. En el primer cas, la quantitat puja a 1.400 milions per a tot el consorci en què participa Alstom i en el segon puja a 750 milions.

La companyia destaca que l’elecció de la planta de Barcelona està relacionad­a amb la capacitat tècnica de les instal·lacions, on a més de la unitat de producció, existeix una divisió d’enginyeria. «L’experiènci­a de Barcelona en la producció d’aquest tipus de tramvies ha comptat a l’hora de decidir l’adjudicaci­ó», han destacat fonts de l’empresa. Les mateixes fonts, no obstant, deslliguen l’anunci de la nova negociació del conveni col·lectiu que es porta a terme en aquest moment i en què s’està discutint sobre possibles noves sortides de personal.

La planta d’Alstom compta amb 695 empleats a la fàbrica barcelonin­a. Aquesta plantilla s’ha consolidat després que fa tres any la planta estigués a un pas del tancament pels baixos nivells de producció a què va arribar el 2014. La plantilla actual suposa un 60% més que la que hi havia llavors.

SUBCONTRAC­TADES I a aquesta xifra s’hi ha d’afegir la plantilla relacionad­a amb subcontrac­tades en tasques diverses que van des del mantenimen­t fins a la seguretat. Santa Perpètua munta en aquests moments sis projectes de material ferroviari diferents, entre els quals s’inclouen els dos del nou model. A més, participa en noves licitacion­s per als tramvies de Casablanca i Brussel·les. I també per als metros de Londres i Singapur.

El Citadis X05 és el tramvia més modern d’Alstom. És l’última evolució d’aquest vehicle, el disseny del qual resulta més funcional que altres models per als passatgers i maquiniste­s i disposa de més flexibilit­at per adaptar-se a les diferents xarxes urbanes de transport. Pot incloure catenària o prescindir-ne, i també pot combinar totes dues alternativ­es.

El grup participa en la licitació de projectes a Casablanca i Brussel·les

 ?? JOAN CORTADELLA­S ?? Santa Perpètua Construcci­ó de vagons a la planta d’Alstom.
JOAN CORTADELLA­S Santa Perpètua Construcci­ó de vagons a la planta d’Alstom.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain