El Periódico - Català

Una de cada tres barcelonin­es ha patit violència molt greu

El consistori llança una ‘app’ perquè les dones denunciïn qualsevol agressió

- HELENA LÓPEZ

Entre l’últim Dia Internacio­nal de l’Eliminació de la Violència contra la Dona –el 25 de novembre– i ahir, tres dones i un nadó han sigut assassinat­s a Barcelona, i una dona embarassad­a ha patit una agressió masclista que ha causat la mort del fill que esperava. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, va iniciar amb aquestes crues dades la roda de premsa de balanç de les polítiques municipals contra les violències masclistes, en què va posar sobre la taula una altra xifra no menys dura: una de cada tres barcelonin­es ha patit violència molt greu al llarg de la seva vida. La dada apareix a l’Enquesta de violència masclista de Catalunya, elaborada entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalita­t, que no han pogut presentar encara donada la difícil situació en què està el costat muntanya de la plaça de Sant Jaume.

Dins de la categoria de violències molt greus s’inclou haver patit violència masclista més d’una vegada, les amenaces, les propostes de millora laboral vinculades a acceptar mantenir relacions sexuals, emportar-se’n els fills sense el seu consentime­nt, violacions, intents de violació o, en el cas de les menors, haver-los demanat fotografie­s de contingut sexual o obligat a veure pornografi­a.

AMPLIAR LA MIRADA Pérez va assenyalar com un dels seus principals reptes disminuir la bretxa entra les dones ateses per múltiples violències en els serveis especialit­zats de la ciutat –4.300 el 2016– i les xifres que mostra l’estadístic­a: el 33% de les barcelonin­es. «Encara hi ha molta violència oculta», va sentenciar la regidora, que va exposar que en els dos anys de mandat de l’actual govern s’ha treballat per ampliar la mirada cap a la violència –abans estava sobretot centrada en el marc de la parella i l’exparella– en l’àmbit laboral i la violència sexual. En aquest sentit, va destacar les campanyes en els punts de sensibilit­zació i atenció en les festes majors i als espais d’oci nocturn, com el d’aquest estiu al Port Olímpic, i les campanyes específiqu­es a les festes de la Mercè i les de Gràcia.

La regidora va insistir que la lluita contra la violència masclista és una «prioritat absoluta» per al seu govern, afirmació que va basar en xifres: el consistori hi ha invertit 6,8 milions el 2017. I a la primavera posarà en marxa una app que permetrà que les dones puguin informar de les agressions que puguin patir, pateixin o hagin patit en l’espai públic amb un sistema de geolocalit­zació, «per tal que les noves polítiques municipals d’urbanisme incloguin clau de gènere», a partir de conèixer quines són les zones menys segures.

PROJECTE PILOT Urbanisme que pot concretar-se en actuacions com la millor il·luminació dels carrers o la neteja de certes zones, per evitar la sensació d’insegureta­t. Aquesta aplicació mòbil, que en la primera fase tindran instal·lada 400 dones d’entre 16 i 65 anys, disposarà d’un botó vermell per trucar directamen­t al 112 en cas de perill.

Una altra de les novetats és un projecte pilot amb els eixos comercials de Creu Coberta i el Born, amb l’objectiu de coresponsa­bilitzar la ciutadania en la lluita contra la violència cap a les dones, que es presentarà dissabte i en què es jugarà amb el decorat dels aparadors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain