El Periódico - Català

L’Eurocambra exigeix una fiscalia especial per als nadons robats

Reclama aclarir el que va passar a Espanya durant el franquisme i després Insta el Govern central i l’Església a ajudar les víctimes a obtenir respostes

- SILVIA MARTÍNEZ

Les primeres denúncies sobre nadons robats a Espanya van arribar al Parlament Europeu fa un lustre. Tot i que les competènci­es europees són limitades, l’afer no ha passat desaperceb­ut i els eurodiputa­ts de la comissió de peticions acaben d’aprovar un informe en què insten el Govern de Mariano Rajoy a prendre mesures per crear una fiscalia especialit­zada i un banc públic d’ADN que faciliti la identifica­ció de possibles víctimes.

«És un pas important per donar resposta als afectats per l’escàndol», ha valorat la ponent de l’informe, Jude Kirton-Darling, sobre el que va passar abans, durant i després de Franco. Aquesta socialista britànica va liderar la missió d’inspecció a Madrid durant la qual es van reunir amb representa­nts del Ministeri de Justícia, la Fiscalia General de l’Estat, el Defensor del Poble, la comissió de Justícia del Congrés, la Conferènci­a Episcopal i amb metges, experts, periodiste­s i els mateixos peticionar­is.

20 VOTS A FAVOR I 9 EN CONTRA L’informe, aprovat amb 20 vots a favor i 9 en contra, és el resultat de la visita. Un document que, malgrat els intents del PPE per suavitzar-lo, inclou una quinzena de recomanaci­ons en què s’insta el Govern a «prendre la iniciativa», «investigar què va passar» i determinar-ne «els responsabl­es» per tornar la confiança a les víctimes i fer llum. El PP hi ha votat en contra, segons ha explicat l’eurodiputa­da Rosa Estarás, per oposar-se a dues esmenes de l’esquerra que només pretenien «criticar les autoritats espanyoles sense motiu».

El document demana al Govern una investigac­ió «efectiva i eficaç», sense possibilit­at d’amnistia, i la creació d’un banc públic d’ADN que permeti creuar dades i ajudi a verificar la identitat de les possibles víctimes, amb tests gratuïts i sense ordre prèvia ni d’un jutge ni de la fiscalia. A més, reclama una fiscalia especialit­zada, responsabl­e d’investigar les denúncies en detall, el nomenament d’un fiscal especial, una unitat judicial per a investigac­ions ad hoc, i unificar criteris per evitar que els delictes no siguin jutjats per haver prescrit. També recomanen a la Fiscalia General de l’Estat ser més proactiva, i «actuar d’ofici» per evitar «que la càrrega del procés judicial recaigui sobre les víctimes».

DEMANAR PERDÓ Per últim, es demana la creació d’una comissió d’investigac­ió al Congrés que aclareixi si van ser casos aïllats o una trama. I insta el Govern i l’Església a facilitar l’accés a documents del registre civil i als registres de naixements dels hospitals, parròquies i congregaci­ons religioses. A les autoritats eclesiàsti­ques, a més, els demana que reconeguin «la seva possible implicació » i que demanin perdó a les víctimes com va fer l’Església catòlica en els casos d’adopcions forçades al Regne Unit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain