El Periódico - Català

Art per a tothom

SANT MARTÍ L’Assemblea de Joves Artistes Organitza

- ANNALISA PALUMBO

va sorgir fa quatre anys per ampliar l’oferta cultural a Sant Martí de Provençals i la Verneda actuacions de rap, entre altres activitats

Al cor del barri de Sant Martí de Provençals, al carrer del Doctor Zamenhof número 23, un grup de joves treballa des de fa quatre anys perquè els seus coetanis s’aproximin a l’art. És l’Assemblea de Joves Artistes, fundada el 2013 per una colla d’amics. «Al barri no hi havia espais per a nosaltres i ens passàvem la tarda al carrer o davant del centre cívic. Necessitàv­em un projecte, i vam fundar l’assemblea», explica el seu president, Álvaro Segura.

En un espai angost compartit amb la Colla de Diables Infantil Les Guspires de Sant Martí i amb la cooperativ­a de menjar ecològic Girasol, l’Assemblea de Joves Artistes treballa perquè els joves del barri de Sant Martí de Provençals i de la Verneda tinguin un espai on desenvolup­ar qualsevol inquietud artística.

«Volem que aquest sigui un espai on els joves se sentin còmodes i puguin fer créixer els seus projectes. De fet, un dels nostres objectius és compartir el que tenim per formar una xarxa de collaborac­ió», explica Daniel del Barco, tresorer.

En els seus quatre anys d’activitat, l’assemblea ha crescut fins a arribar a uns 50 col·laboradors, encara que només 10 d’ells són fixos. «Els altres es van alternant segons l’esdevenime­nt que estiguem organitzan­t. Hi ha qui participa només en els esdevenime­nts de música, d’altres només es dediquen al teatre», afirma Elena Álvarez, membre de l’assemblea.

Actualment, treballen molt esdevenime­nts relacionat­s amb música rap, en gran part a causa de l’estudi que Del Barco ha anat aixecant a poc a poc a prop de la seu de l’assemblea. Es reuneixen per tocar, compondre, col·laborar amb entitats d’altres barris i planejar la seva intervenci­ó a la festa major del barri. «Tots els nostres esdevenime­nts inclouen activitats per a tots els pú- Que els joves desenvolup­in les seves inquietuds artístique­s blics –explica Álvarez– ja que volem que hi participi tot el barri». Així, a part del festival del concert rap, hi ha un mercat de manualitat­s, jocs d’aigua per als petits, tallers de malabars i tot tipus d’activitats que puguin ser influents per al barri. «Ens agradaria fer més coses, però a vegades les dificultat­s són realment grans –segueix Segura–. Altres barris tenen, comparats amb nosaltres, moltes més facilitats, flexibilit­at d’horari i més pressupost».

Autofinanç­ament

En canvi, l’Assemblea de Joves Artistes es finança gràcies als seus esdevenime­nts. Són els mateixos membres els que avancen els diners de la seva butxaca per a la barra del bar, i gràcies a això aconseguei­xen cobrir despeses i acumular petites quotes per a materials del següent esdevenime­nt. Totxo a totxo, assajant en espais reduïts, lluitant per fer-se un lloc en un barri amb una població bastant gran, han aconseguit sobreviure quatre anys.

Alguns grups de joves que han començat amb l’assemblea han hagut de mudar-se a un altre lloc ja que l’espai se’ls havia fet petit. Però, si un se’n va, n’arriben uns altres. «Seguim suplint les carències culturals del barri i volem ser un espai on tots puguem compartir amor a l’art, experiènci­a i vida», afirma Del Barco. Interpreta­rà obres de Bach, Cabezón i Prät. Carrer de Gràcia, 3. A les 20.30 hores.

ass.jovesartis­tes@gmail.com

 ?? ROGER PLA ?? Artistes de barri Sánchez, Elena Álvarez i Álvaro Segura.
ROGER PLA Artistes de barri Sánchez, Elena Álvarez i Álvaro Segura.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain