El Periódico - Català

Marko Daniel pilotarà la Miró cap al seu 50è aniversari

3Revitalit­zar la figura del pintor i cuidar el públic, eixos del seu programa

- NATÀLIA FARRÉ

« Aconseguir un moment perfecte per al 50è aniversari». Amb aquest objectiu assumeix la direcció de la Fundació Miró Marko Daniel. El nou responsabl­e del centre no ocuparà el càrrec fins al 2 de gener però ja té clara la seva singladura per als pròxims 10 anys, un camí que té tres punts fonamental­s relacionat­s amb l’obra i la filosofia de Joan Miró: el mateix artista, les exposicion­s i l’art jove; i un quart aspecte igual d’essencial que és el públic. Amb aquest programa va guanyar per unanimitat el concurs internacio­nal convocat per ocupar la plaça que el pròxim 31 de desembre deixarà Rosa Maria Malet després de 37 anys en la direcció.

Com afrontar el trajecte que va del 40è aniversari, celebrat el 2015, fins al mig segle en un panorama tan canviant com l’actual, sobretot pelque fa al tipus de visitants, va ser un aspecte fonamental per inclinar-se per Daniel. El nou director és conscient de la seva importànci­a i en això pensa treballar: «Es tracta d’aconseguir que el públic se senti ben acollit, d’oferir-li afecte i estimulaci­ó intel·lectual, tant als visitants afins a l’art com als nous. I que sentin que la fundació els pertany d’una manera o altra». Per fer això té una cosa molt clara: «el concepte d’exposicion­s vives». O, per dir-ho amb altres paraules, la feina no s’acaba quan una mostra s’inaugura, tot al contrari.

EXPERIÈNCI­A POSITIVA La idea és pensar en una programaci­ó integrada i coherent que uneixi sota el mateix paraigua des de les exposicion­s temporals fins a les activitats infantils. «La visita s’ha de convertir en un acte d’inspiració i en una experiènci­a positiva», apunta per afegir: «La repetició s’ha de fer per convenció, no per obligació o compromís intellectu­al. Venir a la Miró ha de figurar en l’imaginari públic. Vull que la gent pensi: ‘Hi he d’anar perquè allà passen coses importants, coses que fan pensar i que ajuden a veure la realitat d’una nova manera’».

Per arribar a aquest punt, aprofundir en l’estudi i la recepció de l’obra de Miró és primordial: «Es pot internacio­nalitzar i aprofundir», al mateix temps que és important «pensar com el coneixemen­t del seu treball pot inspirar noves generacion­s de visitants». La idea és «revitalitz­ar la recepció i la imat-

«Un museu ha de donar dues coses; aliment intel·lectual i enriquimen­t emocional i espiritual»

ge de Miró». «Un artista importantí­ssim que potser s’aprecia més a l’estranger que aquí», afirma. ¿Queden coses per descobrir de l’autor de les Constel·lacions? «No hi ha un sol Miró que tothom conegui, sinó molts mirós. S’ha de crear oportunita­ts per a cada visitant, descobrir aspectes nous».

Les exposicion­s temporals també ajudaran a això, ja que comptaran amb l’esperit de l’artista «que partia d’una sensibilit­at hiperlocal per acabar obert a l’àmbit global». I no s’oblidarà la col·lecció: «Rica, no només la que es veu a les sales, sinó també la de les reserves i l’arxiu».

VISITA EL 1993 Explicat el seu projecte, Daniel confessa que per a ell la fundació és un «referent» i que la seva primera relació amb el centre es remunta al 1993, quan va visitar la mostra dedicada al centenari del naixement del pintor: «Vaig veure una gran exposició que era al mateix temps una experiènci­a impression­ant i una lectura intel·lectual. Una cosa fonamental per a un museu, que penso ha de donar dues coses: alimentaci­ó intel·lectual i enriquimen­t emocional i espiritual. És molt important que preparem una programaci­ó que pugui donar aquestes dues coses als visitants», va concloure.

 ?? JORDI COTRINA ?? Marko Daniel, ahir, a la Fundació Miró.
JORDI COTRINA Marko Daniel, ahir, a la Fundació Miró.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain