El Periódico - Català

L’Armada confirma que hi va haver una explosió al submarí

Sensors per al control de proves nuclears marines van detectar l’esclat Augmenta la polèmica per l’equipament obsolet de la nau desaparegu­da

- ABEL GILBERT

Van haver de passar vuit dies des que l’ARA San Juan s’enfonsés en el mar de la incertesa perquè l’Armada argentina comencés a oferir amargues informacio­ns que s’acosten a la veritat dels fets. D’acord amb la institució naval, el 15 de novembre, el dia en què el submarí va perdre contacte amb la seva base d’operacions a Mar del Plata, «hi va haver un esdevenime­nt anòmal, singular, curt, violent i no nuclear, compatible amb una explosió». I això va succeir a la zona per on navegava el submergibl­e. Encara que es van evitar les descripcio­ns luctuoses, tot un país va intuir que els 44 tripulants del submarí no tornaran a trepitjar terra ferma.

El Govern del president Mauricio Macri va rebre aquesta informació a través de l’ambaixador argentí a Àustria, Rafael Grossi, al seu torn representa­nt davant l’Organitzac­ió de Control de Proves Nuclears. Aquest organisme està dotat d’una xarxa d’estacions sísmiques hidroacúst­iques que pot verificar assajos. Grossi va avisar el ministre d’Exteriors, Jorge Faurie, i aquest ho va fer saber al titular de Defensa, Óscar Aguad, que per primera vegada va ser informat del que havia passat a l’Atlàntic Sud abans que ho sabés la Marina de Guerra. El portaveu de l’Armada, el capità Enrique Balbi, va informar després de la novetat públicamen­t. Balbi va dir que es desconeixi­en les causes de l’«explosió», i de seguida, com si es corregís, va precisar que hauria sigut una «implosió».

SEGUEIX L’OPERATIU Els equips de mesurament hidroacúst­ic d’anomalies sísmiques amb què es registren eventuals explosions nuclears estan a l’illa britànica Ascensión i a l’illa Crozet, part d’un arxipèlag francès situat al sud-sud-est de Sud-àfrica, de latitud coincident amb Puerto Deseado, a la província argentina de Santa Cruz. «O sigui: dos sensors a 7.000

quilòmetre­s i un altre a uns 10.000 quilòmetre­s de distància van registrar el succés catastròfi­c que hauria fet sucumbir l’S-42», va concloure el diari La Nación.

El nou comunicat de l’Armada coincideix amb l’impression­ant operatiu internacio­nal, en què collaboren més d’una dotzena de països, amb el propòsit de localitzar el submergibl­e. Les tasques es despleguen al mar austral argentí enmig

La gran operació internacio­nal de recerca continua en condicions meteorològ­iques adverses

una altra vegada de condicions meteorològ­iques adverses. «En cas que s’hagi anat al fons més enllà del talús de la plataforma continenta­l, no es pot descartar que el buc hagi col·lapsat irremeiabl­ement», va afegir La Nación.

Especialis­tes i veterans van recordar el cas de l’Scorpion, un submarí nuclear nord-americà declarat perdut el juny de 1968 amb 99 tripulants a l’interior. La troballa

de l’ARA San Juan permetria, no obstant, conèixer alguna cosa més del que va passar, les raons d’una explosió que es dona per certa i si també hi va haver problemes amb les bateries que subministr­aven energia al submarí.

La sort de l’ARA San Juan pot estar relacionad­a amb l’obsolescèn­cia de l’equipament de l’Armada, i s’assenyala a més l’existència d’altres negligènci­es que aviat seran investigad­es per la justícia. Entre rumors, hipòtesis infundades i les primeres certeses, hi ha els 44 tripulants i els seus familiars. Els de Pedro Martín Fernández, el capità del submarí, no deixen de dir en veu alta el que repetia abans de tornar al mar. Fernández jurava als seus que aquest seria el seu últim viatge. «Després es quedaria amb nosaltres», va explicar la seva mare octogenàri­a, Emma Nelly Juárez.

 ??  ?? Un avió participa en la recerca del submarí desaparegu­t.
Un avió participa en la recerca del submarí desaparegu­t.
 ??  ??
 ??  ?? La germana d’un tripulant, ahir.
La germana d’un tripulant, ahir.
 ?? EFE / ARMADA ARGENTINA ??
EFE / ARMADA ARGENTINA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain