El Periódico - Català

Bonet: «Algunes empreses no ens en hem anat per l’article 155»

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya tem una ‘marca BCN’ «irrellevan­t» Avisa que per evitar més fugues d’empreses després del 21-D cal estabilita­t

- AGUSTÍ SALA

«Si després de les eleccions es torna al mal camí, tornarem a posar en l’ordre del dia el trasllat de seu social»

Josep Lluís Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya, de la Fira de Barcelona i del grup Freixenet, va tornar a carregar ahir contra el procés independen­tista, al qual va atribuir la responsabi­litat d’haver provocat una fractura social i la fuga de més de 2.500 empreses de Catalunya. Segons el seu parer, l’aplicació de la Constituci­ó ha permès frenar la sagnia econòmica. «Alguns no ens en hem anat pel 155», va sentenciar en al·lusió a l’article de la Carta Magna que va conduir a la intervenci­ó de la Generalita­t fins a les eleccions del 21 de desembre (21-D).

Durant un col·loqui en el marc del fòrum Primera Plan@ que organitzen EL PERIÓDICO i el Banc Sabadell, Bonet va defensar la necessitat de recuperar «la concòrdia i el respecte» i deixar enrere la inestabili­tat, a la qual va culpar de fer perdre l’opció que Barcelona albergués l’Agència Europea dels Medicament­s (EMA, per les seves sigles en anglès). Encara que s’han produït danys amb el procés i s’ha passat d’un «cercle virtuós a un de viciós», va considerar que encara es pot recuperar terreny.

Al llarg de la seva conferènci­a va afirmar que perquè Freixenet mantingui el seu domicili social a Catalunya després de les eleccions del 21-D ha de recuperar-se l’estabilita­t i la normalitat. L’aplicació de l’article 155 ha contribuït a la normalitat, va dir. I en resposta a una pregunta del director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, va admetre que una majoria independen­tista que renunciï a la unilateral­itat després de les eleccions del 21-D seria una millora respecte a la situació anterior.

«UN GRAN TRENCAMENT» El president de la Cambra de Comerç d’Espanya, un dels empresaris que s’ha mostrat més crític en públic des de l’inici del procés, va cridar els espanyols a fer un esforç de fraternita­t i proximitat.

Després de la declaració unilateral d’independèn­cia (DUI), «es va produir el 155, es va recuperar el camí constituci­onal i estatutari i a Freixenet vam pensar que havíem de veure com anava això. No deixa de ser un gran trencament anar-te’n d’on has estat més de 100 anys. Si després del 21-D tornéssim al mal camí, tornarem a posar en l’ordre del dia traslladar la seu social; ens en anirem», va dir. El consell d’administra­ció de la companyia, que inicialmen­t havia de sumar-se a la fuga de domicilis socials protagonit­zada per moltes empreses, entre elles la seva principal competidor­a, Codorniú, va optar el 31 d’octubre finalment per quedar-se.

Segons la seva opinió, moltes empreses «tornaran» si es recupera l’estabilita­t, encara que serà difícil i requerirà temps, va admetre. També va reconèixer que hi pot haver boicot als productes catalans, tot i que encara no es percep de forma generalitz­ada. Ho va fiar tot al que succeeixi després dels comicis autonòmics. «No s’ha destruït totalment res, però sí que s’ha fet mal; i tenim possibilit­ats de recuperar-ho», va explicar.

FER «AUTOCRÍTIC­A» «El 21-D la gent ha de reflexiona­r i fer autocrític­a i pensar en el bé dels altres i el dels seus fills i els seus nets i, a partir d’aquí, decidir, i s’haurà de respectar. Som una democràcia. Segons el que succeeixi passarà una cosa o una altra», va advertir. En tot cas, va alertar d’una desbandada empresaria­l si es reprèn el camí de la unilateral­itat després de les eleccions.

Bonet es va mostrar preocupat per la pèrdua de reputació de la marca de la capital catalana, que «està realment tocada». «Barcelona ho estava guanyant tot. Estàvem guanyant la Champions i ara resulta que no. No significa que no puguem tornar a fer-ho. Podem tornar a guanyar si les coses es normalitze­n, però no ho espatllem», va dir. El president de Fira de Barcelona va advertir que hi ha «perill de quedar en la irrellevàn­cia», tot i ser una ciutat que té els atributs i força necessaris per estar al capdamunt.

Bonet va insistir en la necessitat de recuperar la concòrdia i el respecte als altres. «No estic d’acord amb els independen­tistes, però els respecto, però quan això passa a la inestabili­tat no és acceptable. De cap manera penso que tinguin mala fe, però un hauria de ser molt autocrític i pensar sobretot en el benestar dels altres», va explicar.

En cas d’una reforma constituci­onal, que va considerar «possible i probableme­nt convenient», va establir com a «línies vermelles» aspectes com seguir a la UE o la unitat de mercat. Va ser, va afegir, la possibilit­at que persistís la inestabili­tat amb la sortida d’Europa la que va fer que marxessin empreses, va dir.

A més de reivindica­r el paper de les cambres de comerç, Bonet va destacar la importànci­a de la internacio­nalització, que ja protagonit­zen les pimes i que, segons la seva opinió, no és conjuntura­l sinó estructura­l.

A més de les infraestru­ctures, va apostar per la formació com a clau per millorar la competitiv­itat. Segons l’opinió del president de la Cambra de Comerç d’Espanya, un altre dels reptes és el capital humà, és a dir, la formació. «Aquí és necessari un pacte d’Estat per a l’educació, però ha d’anar més lluny, ja que no és només ensenyamen­t, sinó educació en valors, que és una necessitat de país», va afegir.

Altres variables essencials són la digitalitz­ació i els idiomes, així com la formació profession­al (FP) dual. També va destacar la importànci­a de la investigac­ió, el desenvolup­ament i la innovació, i va considerar un avantatge ser seu del Mobile World Congress (MWC). Va aprofitar per recordar que si se n’anés aquest congrés, que va considerar «la joia de la corona», «seria un desastre». El certamen, va insistir, «ha permès crear un clúster tecnològic a Barcelona».

«Faig una crida als espanyols perquè després del 21-D facin un esforç de proximitat i de fraternita­t»

«El panorama que surti pot portar a l’estabilita­t fins i tot si es repeteixen els resultats del 2015»

«Vam sortir de la via com a conjunt i hi hem de tornar. L’altre camí és un despropòsi­t»

«Després d’un octubre dolent per al comerç i el turisme, al novembre hi ha més esperança»

 ??  ?? Josep Lluís Bonet, ahir, amb el director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez.
Josep Lluís Bonet, ahir, amb el director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez.
 ?? FIRMA ??
FIRMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain