El Periódico - Català

Els socialdemò­crates sospesen recolzar un Govern de Merkel

Schulz es reuneix amb el president alemany i el seu partit per decidir la posició

- CARLES PLANAS BOU

La tradiciona­lment assossegad­a política alemanya està vivint aquests dies unes jornades de tensió i nerviosism­e poc habituals. Després del fracàs de les negociacio­ns per formar un Govern tripartit entre conservado­rs, liberals i ecologiste­s, totes les mirades se centren en Martin Schulz. Ahir, el líder dels socialdemò­crates (SPD) es va reunir amb el president federal, el seu company Frank-Walter Steinmeier, i amb la cúpula del partit per decidir si recolzen un Govern en minoria que mantingui Angela Merkel com a cancellera o si s’aposta per noves eleccions.

Després d’aconseguir el 20,5% dels vots al setembre, el pitjor resultat de l’SPD, el líder roig va descartar tornar a pactar un Govern amb Merkel. Una reedició de la gran co- alició, que ha governat en vuit dels 12 anys de mandat de la cancellera, podria suposar un harakiri polític per a l’SPD. Malgrat impulsar mesures rellevants com el salari mínim i pressionar per a l’aprovació del maun trimoni homosexual, l’SPD sempre ha pagat la seva aliança amb la CDU a les urnes.

Conscient d’això, Schulz podria oferir un suport extern, una solució a mig camí que li permet jugar la carta de la responsabi­litat política mentre es queda a l’oposició. La seva col·laboració puntual pot condiciona­r un possible Govern en minoria de Merkel. Però això no agrada als conservado­rs, que opten per altre gran pacte d’Estat. La cancellera prefereix repetir eleccions –que, segons ofereixen els sondejos, no canviarien res– abans que comandar un Executiu feble i inestable.

La vehemència amb què Schulz havia descartat qualsevol pacte per tornar a l’oposició començava a trobar bretxes dins de les files socialdemò­crates. Encara que primer el van aplaudir, les elits del partit no van trigar a optar per l’opció pragmàtica mentre Merkel demanava als seus antics socis de Govern la responsabi­litat que, segons ella, els ha faltat als liberals.

CEDIR FINALMENT A falta que transcende­ixin més detalls sobre les dues reunions –amb el president Steinmeier i amb la cúpula de l’SPD–, la premsa alemanya apuntava ahir que Schulz havia insinuat una possible dimissió si finalment se cedia davant Merkel.

El Süddeutsch­e Zeitung, pròxim als socialdemò­crates, assegurava que Schulz havia portat el partit «al caos», i el culpava de tancar la porta als conservado­rs la nit electoral.

El fracàs de les negociacio­ns per formar Govern és una opció que somriu la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD). La repetició de les eleccions podria suposar un nou impuls per a la formació xenòfoba. La gran coalició, per la seva banda, alimentari­a el seu discurs contra les elits polítiques i les situaria com a principal partit de l’oposició, un paper que aspiren a exercir des de fa temps.

 ?? EFE / GOVERN FEDERAL ALEMANY – JESCO DENZEL ?? El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, reunit amb el líder socialdemò­crata, Martin Schulz, ahir.
EFE / GOVERN FEDERAL ALEMANY – JESCO DENZEL El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, reunit amb el líder socialdemò­crata, Martin Schulz, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain