El Periódico - Català

Els socialiste­s marquen distàncies amb Ciutadans i busquen el centre

Sánchez situa Ciutadans «a la dreta del PP» per rebutjar una investidur­a d’Arrimadas PSOE i PSC creuen que ja no poden créixer més per l’esquerra a costa de la caiguda de Podem

- JUAN RUIZ SIERRA

Quan ahir li van preguntar a Pedro Sánchez cada quant parlava amb Miquel Iceta, el secretari general del PSOE va contestar amb un somriure: «Diàriament». La seva relació amb el líder del PSC és excellent, la sintonia és gairebé absoluta malgrat la tensió a què es va arribar en la crisi territoria­l, i ara que falta menys d’un mes per als comicis autonòmics del 21 de desembre, els dos dirigents estan d’acord en l’estratègia a seguir. Rebutjar pactes postelecto­rals amb l’independen­tisme. Negar alhora un futur acord amb el bloc constituci­onalista, format pel PP i Ciutadans. Presentar-se com l’única opció capaç de superar l’actual divisió en la societat catalana. I, des de l’esquerra, llançar-se a conquistar el centre.

«Hi ha una equació, pel que li he sentit dir a Iceta: no farem president cap candidat que abraci el secessioni­sme i en segon lloc som una organitzac­ió d’esquerres. A Espanya ja hem tingut prou dretes per ara tenir-ne una altra a Catalunya», va dir Sánchez a TVE. Ciutadans, va continuar, és «la mitja taronja del PP» i està a la seva «dreta».

L’equació és arriscada, difícil de portar a terme, reconeixen en la direcció del PSOE. Les enquestes, com l’última del GESOP publicada per aquest diari diumenge, col·loquen ERC en primera posició, amb Ciutadans, Junts per Catalunya i el PSC lluitant pel segon lloc. Si Iceta aconseguei­x quedar-se sol per darrere dels republican­s, tindrà legitimita­t de sobres per presentar-se a una investidur­a. I si no, també podria intentar-ho, tot i que encara seria més complicat, al·legant que ell és, amb diferència, el candidat que menys divideix al no estar situat «als extrems», el més transversa­l, amb unes llistes que inclouen representa­nts del nacionalis­me conservado­r (l’exconselle­r Ramon Espadaler, provinent de l’extinta Unió) i destacats referents d’esquerra, com l’exfiscal Carlos Jiménez Villarejo.

Però l’èxit d’aquesta operació és improbable, admeten els socialiste­s, que no veuen una repeti- ció electoral a Catalunya com un escenari forassenya­t. En tot cas, l’estratègia connecta bé amb els esforços de Sánchez d’intentar conquistar el centre polític a tot Espanya.

UNA BATALLA RESOLTA «Ara tinc més experiènci­a, estic més consolidat. La meva primera etapa com a secretari general va ser molt convulsa. Estàvem competint amb una altra esquerra per veure qui era alternativ­a al PP. Això ja ha quedat dilucidat», va explicar ahir Sánchez, incidint en la idea que la seva reelecció al maig va implicar que els socialiste­s guanyessin la batalla per l’hegemonia de l’esquerra davant Podem, un partit al qual els sondejos fa temps que no li somriuen. Resolta aquesta pugna, la direcció del PSOE considera que la seva manera de seguir creixent en vots és mirant

 ?? EFE / F. VILLAR ?? Pedro Sánchez, Carmen Calvo i José Manuel Franco dijous a Alcorcón (Madrid), en un acte de la campanya contra el masclisme.
EFE / F. VILLAR Pedro Sánchez, Carmen Calvo i José Manuel Franco dijous a Alcorcón (Madrid), en un acte de la campanya contra el masclisme.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain