El Periódico - Català

ERC i el PDECat insisteixe­n a obrir una era de «diàleg» després del 21-D

Rovira sosté que la seva formació sempre «ha promogut la bilaterali­tat»

- EL PERIÓDICO

al centre, perquè ja han reconquist­at els seus antics simpatitza­nts que van votar els morats. O almenys tots els disposats a tornar, perquè hi ha un sector important, assumeixen els socialiste­s, que no farà el camí de retorn.

En aquest panorama s’inclou el suport de Sánchez al Govern en la seva aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, instrument amb el qual es va destituir tot el Govern català i es van convocar els comicis del 21-D. Diversos dirigents socialiste­s expliquen que la seva posició ha sigut aplaudida en tots els territoris, excepte a Catalunya, i que de passada els ha servit per tenir al seu costat els barons més importants del partit, que van recolzar Susana Díaz en les primàries.

«Ha sigut una aposta complicada. Ningú sabia com ens sortiria –explica un membre de l’executiva del PSOE–. Però ens ha sortit molt bé». Tant, que ara els socialiste­s no descarten arribar a més acords amb el Govern del PP en matèries com l’educació, el finançamen­t i la política territoria­l. Però això, insisteixe­n, dependrà, sobretot, de Mariano Rajoy.

La número dos de la candidatur­a d’ERC, Marta Rovira, va asseverar ahir que la seva formació aposta «pel diàleg i la negociació» amb el Govern central després del 21-D, i va al·legar que «mai» havien fet proclames a favor de la unilateral­itat, sinó que obeïen «mandats» de la ciutadania. La coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, també va descartar que l’independen­tisme aposti per la unilateral­itat després de les eleccions del 21 de desembre: «No estem en aquesta pantalla».

Rovira, en la presentaci­ó de la candidatur­a republican­a, que inclou Demòcrates de Catalunya, Avancem i MES, entre altres forces, no va oferir detalls de quin serà el programa d’Esquerra ni dels punts que comparteix­en amb les altres forces independen­tistes, però va defensar que la seva formació «mai ha fet proclames a favor de cap unilateral­itat», informa Efe.

La seva justificac­ió és que ERC va firmar en l’anterior legislatur­a un «contracte» amb els electors i que va actuar per complir-lo de forma «multilater­al», per la relació que tenia amb aquests electors, i sota la consigna d’«obeir els mandats democràtic­s emanats de les urnes».

De cara a la pròxima legislatur­a, va dir que esperaven renovar aquest contracte i que apostarien per «negociació i diàleg» després de les eleccions del 21-D, en què surten com a favorits.

Rovira va assenyalar que un dels punts en comú que s’estan negociant amb el PDECat era requerir a l’Estat «el respecte al resultat electoral», és a dir, «l’obertura d’una via de diàleg i negociació» amb el Govern central per implementa­r el mandat de les urnes. «Això implica bilaterali­tat, que és el que sempre hem promogut», va afegir.

Els polítics solen mentir en campanya. Aquest cop, l’engany ha arribat molt abans Marta Pascal COORDINADO­RA GENERAL PDECAT «Crec que en aquesta fase del procés ens toca buscar noves formes per seguir endavant»

BUSCAR NOVES FÓRMULES En la mateixa línia es va expressar la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, en una entrevista a la Cadena Ser. Pascal va admetre, respecte a l’independen­tisme: «Ens falta l’efectivita­t i sobretot créixer en majoria». Va assumir, així mateix, que s’havia acabat l’etapa de la unilateral­itat: «Crec que en aquesta fase del procés ens toca buscar noves formes per seguir endavant».

 ?? EFE / ANDREU DALMAU ?? Marta Rovira, ahir, al presentar la candidatur­a electoral d’Esquerra.
EFE / ANDREU DALMAU Marta Rovira, ahir, al presentar la candidatur­a electoral d’Esquerra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain