El Periódico - Català

Albiol pressionar­à amb la repetició electoral si el PSC ajuda ERC

El dirigent del PPC intenta enfrontar els interessos d’Iceta i els del PSOE El líder popular diu que més del 84% de participac­ió danyaria els no sobiranist­es

- PILAR SANTOS

En el complicat mapa electoral català, amb l’eix tradiciona­l esquerra-dreta trencat, els candidats han començat a enviar missatges a tort i a dret. Xavier García Albiol, el candidat del PP de Catalunya, va estar ahir a Madrid per reunir-se amb la direcció del Grup Popular al Congrés i va reclamar públicamen­t a Pedro Sánchez i a Miquel Iceta que deixin de ser ambigus i aclareixin si el PSC facilitari­a d’alguna manera (també amb l’abstenció) la investidur­a d’Oriol Junqueras (ERC), a qui totes les enquestes donen com a guanyador del 21-D.

Poc després de fer aquesta petició, en una xerrada informal amb periodiste­s, García Albiol va arribar a dir que ell preferiria repetir les eleccions, tot i la inestabili­tat que pogués comportar, abans que el PSC pogués facilitar un Executiu amb ERC i els comuns de Xavier Domènech.

L’aspirant del PPC considera que és «impossible» i «poc creïble» que els republican­s renunciïn a l’independen­tisme, encara que facin creure ara que per arribar al seu objectiu agafaran les costes de Garraf «en lloc de l’autopista». La meta, adverteix el conservado­r, és la que és i els socialiste­s del PSC i del PSOE no haurien d’ajudar-los.

Els populars confien que la pressió a Iceta i sobretot a Sánchez a la resta d’Espanya faria impossible aquesta combinació amb ERC i els comuns i s’haurien de repetir les eleccions, com va passar en les generals i com podria passar a Alemanya, afegeixen els populars, volent treure importànci­a a aquest escenari extraordin­ari.

LA CLAU, PRESSUPOST­OS I PNB «El PPC prefereix repetir eleccions», va declarar en diverses ocasions García Albiol, admetent que no sap què decidiria el PP nacional. Mariano Rajoy està pendent de veure com es resol el 21-D per pactar amb el PNB els Pressupost­os del 2018, ja que els nacionalis­tes van interrompr­e els contactes al setembre, quan la posició de l’Executiu davant els sobiranist­es es va endurir.

En la seva conversa, l’aspirant a la Generalita­t va celebrar l’alta participac­ió que auguren les enquestes tot i que va mostrar la seva por que una mobilitzac­ió massiva pugui convertir-se en un bumerang per als unionistes. Va afirmar que al partit tenen estudis que si va «més del 84%» de l’electorat a votar pot suposar que els independen­tistes han mobilitzat més del que s’esperava.

A la seu central del PP a Madrid, al carrer de Génova, tenen estudis que assenyalen que entre «el 2% i el 4%» dels sobiranist­es s’han sentit desenganya­ts pels seus polítics i s’han desmobilit­zat. Si finalment el 21-D es veu que la participac­ió pot superar el 84%, l’«alarma» sonarà entre els populars.

Les males dades que el sondeig d’EL PERIÓDICO donen a García Albiol es deuen, segons la seva opinió, al fet que encara hi ha votants a Catalunya que s’«avergonyei­xen» de dir que voten el PP. Davant la possibilit­at que hi hagi qui no vulgui agafar la papereta al col·legi electoral, l’exalcalde va explicar que enviaran dues vegades la papereta del partit a les cases en algunes zones de Catalunya.

 ?? EFE / ZIPI ?? Rafael Hernando i Xavier García Albiol, ahir, al Congrés dels Diputats.
EFE / ZIPI Rafael Hernando i Xavier García Albiol, ahir, al Congrés dels Diputats.
 ?? EFE / QUIQUE GARCÍA ?? Enric Millo, ahir, en la inauguraci­ó d’una exposició sobre Cervantes a Barcelona.
EFE / QUIQUE GARCÍA Enric Millo, ahir, en la inauguraci­ó d’una exposició sobre Cervantes a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain