El Periódico - Català

Contra el tabú de la Quota basca

- Joaquim Coll

L’aprovació al Congrés, mitjançant el procedimen­t de lectura única, de la nova llei de la Quota basca ha fet bullir la sang al PP i encara més al PSOE a compte del futur finançamen­t. La contribuci­ó a la solidarita­t interterri­torial d’aquesta comunitat foral durant els pròxims cinc anys es limitarà, un cop fetes les sumes i les restes, a la irrisòria xifra de 27 milions d’euros anuals, segons ha revelat un dels màxims experts en finançamen­t autonòmic, Alain Cuenca, que denuncia els trucs i les trampes d’un càlcul que és polític i que després es vesteix tècnicamen­t. «La xifra de la Quota basca és màgia», ha rematat Ángel de la Fuente, director de la important Fundació FEDEA i eminència en balances fiscals.

La nova llei aprofundei­x una situació de privilegi, antiprogre­ssista, i contrària als principis del federalism­e que el PSOE propugna. El 2013, el llavors primer secretari del PSC, Pere Navarro, ja va alçar la seva veu contra la Quota per insolidàri­a. El van acusar de «crear embolics on no n’hi ha», d’«inoportú» i gairebé de «boig», però va ser dels primers a atrevir-se a qüestionar un autèntic tabú del qual s’han servit els dos grans partits espanyols per tirar endavant lleis i pressupost­os a canvi dels vots del PNB.

Igualtat i solidarita­t

A Euskadi, només el diputat Gorka Maneiro, antic militant socialista i parlamenta­ri a Vitòria per UPD, es va atrevir a votar en contra del Concert econòmic per atemptar contra els principis constituci­onals d’igualtat i solidarita­t. I ara Ciutadans també s’ha oposat amb fermesa a aquest perjudici a l’Estat que significa un llast per al finançamen­t de la resta d’autonomies en un moment tan delicat.

Justament és la fragilitat de la situació política el que permet aprofundir en aquest despropòsi­t. El PP està en minoria i disposat a qualse-

La fragilitat de la situació política permet aprofundir en el despropòsi­t del Concert econòmic

vol transacció per anar tirant endavant la legislatur­a. El PSOE és soci de govern del PNB a Euskadi i no pot oposar-s’hi sense que el facin fora. Des d’una lògica d’Estat, és veritat que la crisi a Catalunya fa insensat obrir ara un altre front territoria­l amb els nacionalis­tes. Tot i així no hem de callar el que pensem.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain