El Periódico - Català

PP i C’s ajornen la comissió territoria­l fins al 2018

El PSOE volia iniciar l’anàlisi del model autonòmic abans del 21-D Els socialiste­s critiquen el «càlcul electoral» de populars i Ciutadans

- EL PERIÓDICO

La nova comissió del Congrés que s’encarregar­à d’estudiar la modernitza­ció de l’Estat autonòmic, acordada entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez i que podria obrir la porta a una reforma de la Constituci­ó, dilata els seus treballs: no s’esperen els primers compareixe­nts, els pares de la Constituci­ó, fins després del 21-D.

Ahir, en la primera reunió de la Mesa i portaveus de la comissió, el PSOE va proposar que les primeres compareixe­nces es produïssin el 4 de desembre, però PP, Ciutadans i UPN van sumar forces per alentir la comissió, que no tornarà a reunir-se fins al 13 de desembre per aprovar el seu pla de treball.

Encara que el mes de gener és inhàbil a efectes parlamenta­ris, el president de la citada comissió, el socialista José Enrique Serrano, va comunicar als grups la seva intenció de sol·licitar que se’ls autoritzi a treballar aquell mes.

També els va traslladar que han de tenir llestos els seus plans de treball i els compareixe­nts que pretenen que desfilin per aquest òrgan abans del 7 de desembre vinent per, dies després, el 13 de desembre, tornar a reunir-se i fixar la metodologi­a de treball per als pròxims mesos i els primers compareixe­nts .

No obstant, tenint en compte la data d’aquesta segona reunió, en plena campanya electoral catalana, sembla més que probable que els primers testimonis no arribaran fins després del recés nadalenc. L’últim ple del Congrés de l’any s’espera per a aquell mateix dia 13.

En aquest sentit, el portaveu del PP en l’esmentada comissió, José Antonio Bermúdez de Castro, va apuntar, en declaracio­ns a la sortida de la reunió, que «probableme­nt» tots podran arribar a un acord perquè els treballs no s’iniciïn en plena campanya electoral. Segons ell, no sembla «gaire convenient» que els treballs de la comissió «s’iniciïn en plena campanya electoral».

Una cosa que va criticar la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, que considera un «error» paralitzar la comissió per un mer càlcul electoral. «Aquest país no es mereix jocs de trilers en aquest cas sobre l’avaluació i el model territoria­l del país i, a més a més, hauria sigut una imatge d’honra també a la Constituci­ó que el dia 4 de desembre comparegue­ssin els tres pares de la Constituci­ó [Miguel Herrero de Miñón, José Pedro PérezLlorc­a i Miquel Roca] que encara viuen», va lamentar.

UNA COMISSIÓ COM ALTRES Ciutadans, per la seva part, va negar que hi hagués una finalitat electoral en el mètode de treball que s’havia aprovat, assegurant que aquesta comissió començarà per on havia de començar, fixant un pla de treball abans que les compareixe­nces, «exactament igual» que s’ha fet en totes les comissions i subcomissi­ons anteriors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain