El Periódico - Català

El turisme va caure a l’octubre a Catalunya i va pujar a Espanya

Les pernoctaci­ons hoteleres van baixar, encara que menys del que temia el sector El BBVA rebaixa les expectativ­es de creixement per la situació política

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS

La situació política derivada del procés independen­tista ha tingut efectes en activitats econòmique­s com el turisme a Catalunya. Però les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) sobre pernoctaci­ons hoteleres el mes d’octubre mostra una repercussi­ó limitada. Les pernoctaci­ons van disminuir el 2,6% aquell mes. Els viatgers no residents a Espanya van elegir les Balears com a primer destí (26,6% de les estades), després Canàries (26%), i en tercer lloc, Catalunya (15,5%). Aquest rànquing sol ser l’habitual pel que fa als destins turístics espanyols. L’únic canvi és que mentre que les dues primeres comunitats van registrar increments (del 3,7% i l’1,4%, respectiva­ment), Catalunya va tenir una disminució de pernoctaci­ons del 2,9%.

Pel que fa als visitants residents a Espanya, la retracció va ser més baixa: una caiguda del 2% a Catalunya, encara que es manté com el segon destí més visitat, mentre que Andalusia, que va ser el primer destí, va registrar un descens del 5,9% i el País Valencià i Madrid, del 3,5% i el 4%, respectiva­ment. La situació política va tenir un efecte en aquest sector a Catalunya, com havien avançat les agències de viatge. Però aquestes van assenyalar caigudes d’entre el 10% i el 20%, dades que no són ratificade­s per les estadístiq­ues de l’INE, que assenyalen un impacte més lleu. Segons Acave, l’associació d’agències de viatges, a principis d’octubre es donava per descomptad­a una caiguda de reserves del 12%. Encara que en aquell moment se sumaven diferents factors: l’efecte de l’atemptat terrorista a l’agost, una vaga a l’aeroport de Barcelonae­l Prat i la situació política derivada del procés.

Les dades de l’INE mostren un efecte més limitat, però igualment negatiu: els visitants i les estades van caure a Catalunya, mentre que en el conjunt d’Espanya es van mantenir a l’alça. De fet, el nombre de viatgers va disminuir a l’octubre a Catalunya un 4,4%. Van visitar la comunitat 1,65 milions a l’octubre, mentre que fa any ho van fer 1,73 milions.

SITUACIÓ POLÍTICA El turisme i la situació política de Catalunya tindran un impacte negatiu en el creixement esperat per a l’economia espanyola en el conjunt del 2017, segons l’anàlisi de conjuntura econòmica elaborat per BBVA Research, el servei d’estudis d’aquesta entitat financera. «El nostre país tancarà l’any creixent dues dècimes per sota del que s’esperava. Les Balears (cinc décimas) i Andalusia, Galícia, Canàries i Catalunya (tres dècimes) seran les comunitats autònomes més afectades per les previsions», segons reflecteix l’observator­i regional.

L’estudi sosté que l’economia creixerà un 3,1%. Aquesta rebaixa en les expectativ­es s’explica a través de diversos factors. El sector turístic està frenant el seu creixement, sobretot en els principals destins de platja més dependents dels visitants estrangers. La debilitat de les exportacio­ns de béns, així com la de la inversió de maquinària, són factors addicional­s.

 ?? CARLOS MONTAÑÉS ?? Un bus turístic davant la Sagrada Família.
CARLOS MONTAÑÉS Un bus turístic davant la Sagrada Família.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain