El Periódico - Català

La CNMV veu «estancat» el poder femení en els consells

Albella emplaça a reduir i rejovenir els òrgans d’administra­ció El supervisor reclama més claredat en les dades sobre la retribució variable

- EL PERIÓDICO

Un club d’homes d’edat avançada i experiènci­a profession­al similar. Aquestes són les caracterís­tiques principals dels consells d’administra­ció de les empreses espanyoles, un àmbit monòton en el qual el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sebastián Albella, va instar ahir a introduir diversitat, particular­ment amb un augment de la presència femenina.

Va lamentar, així, que l’empresa espanyola estigui «bastant estancada» en diversitat de gènere. El percentatg­e de dones en els consells de l’Ibex 35 va ser del 19,7% l’any passat, igual que el 2015, mentre que en el conjunt de companyies cotitzades va ser del 16,6%, tot just un punt més. És a dir, molt lluny de la recomanaci­ó del 30% del codi de bon govern per al 2020. I el que resulta «més alarmant»: la majoria són independen­ts. Les dones només represente­n el 4,7% del total de consellers executius (els que gestionen les empreses).

En unes jornades d’Ernst & Young i l’Institut d’Empresa, Albella va subratllar que fa falta diversitat de gènere, però també en altres aspectes. En aquest sentit, va considerar «una miqueta excessiu» que els consellers d’algunes empreses tinguin una edat mitjana de 69 anys. Per al conjunt d’empreses en borsa, la mitjana és de 60 anys, en lloc dels 58-59 de França, Anglaterra i Itàlia i els 62 dels Estats Units.

MIDA MÉS PETITA També va ressaltar que el nombre mitjà de membres dels consells és de 13,1, dins del marge que suggereix el codi de bon govern (entre 5 i 15). En qualsevol cas, va subratllar que algunes companyi-

RETRIBUCIÓ A L’ALÇA La queixa sobre els salaris variables ja estava inclosa en l’informe anual sobre els sous que va presentar la CNMV fa uns dies. En aquell document s’apuntava que la informació sobre plans de pensions i altres sistemes d’estalvi a llarg termini, així com els criteris i l’aplicació de la retribució variable, «no sempre és adequada».

L’any passat, la retribució mitjana dels consellers executius de l’Ibex 35 va pujar el 3%, als 2,77 milions d’euros, i la de la resta de consellers es va incrementa­r el 2%, als 202.000 euros. En la resta de cotitzades, va ser de 724.000 euros (8% més) i 74.000 euros (1% menys), respectiva­ment. Albella també va demanar «més implicació» dels grans inversors profession­als en el seguiment del bon govern.

 ?? EFE / JUAN CARLOS HIDALGO ?? El president de la CNMV, Sebastián Albella, en una roda de premsa.
EFE / JUAN CARLOS HIDALGO El president de la CNMV, Sebastián Albella, en una roda de premsa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain