El Periódico - Català

‘Manada’ sense detectius

La defensa dels acusats retira la investigac­ió sobre l’activitat de la suposada víctima a les xarxes La fiscalia eleva a definitiva la petició de gairebé 23 anys de presó per a cada denunciat

- JESÚS G. Albalat

Sorpreses en el judici que se celebra a l’Audiència de Navarra contra els cinc membres de La manada acusats de violar una noia en les festes de Sant Fermí del 2016. La defensa d’un processat va retirar ahir i en l’últim moment el polèmic informe elaborat per uns detectius sobre l’activitat de la noia a les xarxes socials. A més, una policia municipal de Pamplona va declarar que la presumpta víctima li va explicar que havia sigut gravada mentre mantenia relacions sexuals amb els investigat­s, però que no ho va recollir en la denúncia perquè «no era important».

La jove sempre ha afirmat que no sabia que l’estaven gravant (els vídeos van ser trobats als mòbils requisats als processats), i per això la declaració de la policia va causar desconcert. La suposada contradicc­ió ha donat ales a les defenses, que veuen en la gravació el motiu pel qual la noia va decidir denunciar l’agressió sexual.

L’acusació particular va treure importànci­a al nou element, perquè, al seu entendre, no distorsion­a la seva postura. La fiscalia devia opinar igual perquè va elevar a definitiva la seva qualificac­ió fins ara provisiona­l. En aquesta, demana 22 anys i 10 mesos de presó per a cada acusat. Un dels lletrats dels investigat­s va aprofitar la seva intervenci­ó per reclamar la nul·litat del procés.

La sessió d’ahir va ser molt dinàmica. L’advocat del militar processat va retirar l’informe d’uns detectius sobre l’activitat de la noia a les xarxes després de la presumpta agressió sexual. Segons fonts jurídiques, els investigad­ors privats podrien haver entrat en pàgines d’internet de la denunciant que són d’accés restringit. Per això, en la causa ara només hi queda una foto que la noia va penjar al seu compte d’Instagram després de la presumpta agressió.

En la imatge, aportada per l’advocat de tres acusats, apareix una samarreta en què es llegeix: «Hagas lo que hagas, quítate las bragas». Aquesta és una frase que s’ha fet molt popular entre els seguidors d’un espai de televisió i és el títol d’una cançó d’un grup musical d’Almeria. Amb la foto de la samarreta, en què no surt ni la jove, la defensa pretén qüestionar la versió de la denunciant, ja que, segons la seva opinió, una dona que ha patit una violació mai reproduiri­a a internet una samarreta d’aquest tipus.

És la segona vegada que es retira del procedimen­t un informe sobre la vida privada de la denunciant. Un advocat de la defensa va aportar al seu dia una altra investigac­ió sobre la noia en què hi havia fotografie­s d’ella a la piscina i en recintes no públics. Aquest document va ser retirat de la causa pel mateix lletrat. Fonts jurídiques van assegurar que si s’arriba a tenir en compte aquest document s’haurien posat en evidència els seguiments dels detectius i la possible comissió d’algun delicte.

La novena sessió del judici es va dedicar als testimonis proposats pels acusats, entre ells els detectius contractat­s. Aquests investigad­ors

Una policia no va posar a la denúncia que la dona va ser gravada perquè «no era important»

Un testimoni a qui la noia va trucar quan estava amb el grup diu no recordar gaire la conversa

no han sigut interrogat­s, com estava previst, sobre l’informe de l’activitat de la jove a les xarxes, a l’haver sigut retirat. Només se’ls va preguntar per la foto de la samarreta i van admetre que la van copiar del compte d’Instagram de la noia ja que no estava restringit.

Mentides

Dimecres, els cinc imputats es van ratificar en el fet que les relacions sexuals van ser consentide­s, encara que no van aclarir com va donar la noia el seu consentime­nt, fet que va portar l’acusació particular a afirmar que «menteixen completame­nt» ja que la seva versió queda «absolutame­nt desmentida pels vídeos» que els mateixos processats van gravar.

Ahir va comparèixe­r un testimoni a qui la noia madrilenya va trucar per telèfon quan estava amb els membres de La manada i minuts abans que passés la presumpta agressió sexual. Aquesta persona va declarar que no recordava gaire la conversa, que «hi havia molt soroll» i que la noia no li va comentar que anava acompanyad­a de cinc persones, sinó que li va explicar que se n’anava a dormir al cotxe en què havia viatjat a Pamplona.

Les defenses van renunciar a la declaració de quatre amics dels processats i una ginecòloga. El judici es reprendrà dilluns amb els informes finals de la fiscalia, les acusacions i la defensa.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? AFP / MIGUEL RIOPA ?? Protesta a Pamplona contra les agressions sexuals, el juliol passat.
AFP / MIGUEL RIOPA Protesta a Pamplona contra les agressions sexuals, el juliol passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain