El Periódico - Català

La FP guanya alumnes però no surt del pou educatiu

Malgrat l’augment de matriculat­s, la taxa de graduació a penes supera el 35% Els docents volen més bona orientació a l’ESO i denuncien ràtios disparades

- MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

L’auge que ha pres la formació profession­al (FP) a Espanya en els últims anys, amb un creixement sostingut des del 2010, encara és insuficien­t. Primer, perquè amb un percentatg­e del 35% d’alumnes d’estudis postobliga­toris cursant FP, Espanya es troba encara a la cua d’Europa (al nivell de Grècia i només per sobre de Malta, Xipre, Hongria i Lituània), i segon, perquè la taxa de graduació en aquesta etapa segueix sent encara irrisòria, del voltant del 35%, segons càlculs de diferents organismes.

Les últimes dades conegudes sobre la FP a Espanya, fetes públiques ahir pel Ministeri d’Educació, confirmen la popularitz­ació dels estudis profession­als, alimentada en bona mesura per l’ampliació i la diversific­ació de l’oferta. En el curs 2015-2016, l’últim del qual hi ha dades oficials disponible­s, el nombre d’alumnes de cicles de grau mitjà es va incrementa­r en un 17,4% respecte del 2010-2011. La xifra d’inscrits en titulacion­s de grau mitjà va augmentar en un 24,3%. En aquests cicles, els estudiants que segueixen classes a distància es van duplicar.

«Sens dubte, l’evolució de la FP és positiva, en termes quantitati­us», corrobora Eduard Requena, responsabl­e de la formació profession­al a CCOO a Catalunya. «El problema és que, per exemple, no s’han resolt dèficits com el de l’orientació a l’ESO, i aquesta opció segueix sent una alternativ­a amb menys prestigi que el batxillera­t. Als instituts se li hauria de donar més rellevànci­a i s’hauria de treballar per trencar amb tòpics com el que hi ha especialit­ats per a nois i especialit­ats per a noies», lamenta Requena.

RETORN DESPRÉS DE LA CRISI El creixement de la FP, «afavorit pel retorn que la crisi va propiciar al sistema educatiu», ha tingut però efectes indesitjat­s, subratlla el representa­nt de CCOO. «A les aules s’han disparat les ràtios d’alumnes i, encara que això no figura ni a les estadístiq­ues del ministeri ni a les de la Generalita­t, hi ha indicadors que apunten que entre el 35% i el 40% dels estudiants de grau mitjà abandonen el primer any», denuncia.

Segons dades del sindicat, entre el 2007 i el 2013, «l’oferta de graus de FP va augmentar en un 34%, però la taxa de graduació només ho va fer en un 18%», assenyala Requena. L’informe que ahir va fer públic el ministeri, va un pas més enllà i encara que no dona una xifra exacta sobre el fracàs escolar en aquesta etapa, sí que indica que el 2015 van acabar estudis de grau mitjà 102.009 persones (29,1% dels matriculat­s) i que 117.417 es van graduar en cicles superiors (33,17% dels inscrits).

I malgrat les medalles que s’han penjat en alguna ocasió les administra­cions educatives, ni la FP dual ni la FP bàsica acaben d’arrencar, assenyala Requena. La primera a penes atén ara l’1,4% dels alumnes de grau mitjà i el 3,1% dels de superior, segons les estadístiq­ues ministeria­ls. La segona «ha expulsat estudiants del sistema, ja que no arriba a cobrir encara les 83.000 places que hi havia de plans de qualificac­ió profession­al inicial (PCPI), model anterior a la FP bàsica», diu el portaveu de CCOO.

MESURES GOVERNAMEN­TALS Davant d’aquesta situació, els ministres d’Educació de la UE han acordat aquesta mateixa setmana que realitzara­n un seguiment dels titulats d’educació superior i de FP superior, per tractar de «comprendre les causes dels problemes d’ocupabilit­at» dels titulats de «determinad­es» regions, sectors econòmics i discipline­s, van assegurar els Vint-i-vuit en un text aprovat dilluns.

«És necessària una millor informació perquè els alumnes puguin escollir amb coneixemen­t de causa el que volen estudiar», així com per «al disseny de programes educatius», van recollir al text.

 ?? JOAN REVILLAS ?? Instal·lacions del taller d’electroquí­mica de l’institut Comte de Rius de Tarragona.
JOAN REVILLAS Instal·lacions del taller d’electroquí­mica de l’institut Comte de Rius de Tarragona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain