El Periódico - Català

El grup Demòcrata pacta amb Colau les ordenances funeràries

L’acord persegueix que els barcelonin­s sense recursos tinguin un enterramen­t gratuït Els exconverge­nts mantenen l’oposició al projecte de crear una funerària pública

- TONI SUST

Una setmana després de fer fora el PSC del govern municipal de Barcelona, Ada Colau ha trobat un nou soci, encara que sigui ocasional. El grup Demòcrata, el PDECat al consistori, el rival principal de l’alcaldessa, va anunciar ahir un acord amb Barcelona en Comú (BC) sobre els serveis funeraris. Colau intenta des de fa temps obtenir suports per a la creació d’una funerària municipal, amb la qual vol rebaixar les tarifes del sector, que el consistori calcula en una mitjana de 6.400 euros per enterramen­t. El sector ho rebaixa a la meitat.

La regidora del grup Demòcrata Sònia Recasens va anunciar el pacte, que comportarà garantir la gratuïtat del servei funerari per als barcelonin­s sense recursos o una bonificaci­ó del cost, en funció de la seva situació de precarieta­t. Unes 2.000 famílies podrien beneficiar-se de les noves condicions. Recasens va explicar que el pacte amb BC suposa el suport del grup de Xavier Trias a les noves ordenances de serveis funeraris i de cementiri, que es voten avui en el ple municipal.

El resultat de l’acord serà un decret que estableix les noves condicions per accedir a un enterramen­t de forma gratuïta. Fins ara, era necessari no disposar de béns patrimonia­ls i estar per sota del doble del salari mínim interprofe­ssional. Recasens va afirmar que això en deixava fora moltes famílies que no poden assumir el cost. D’ara endavant, l’indicador utilitzat serà l’indicador de renda de suficiènci­a de Catalunya (IRSC), fixat pel Parlament i que per al 2017 és de 569,17 euros mensuals i 7.967,73 euros anuals.

VIGENT AL GENER Qui tingui uns recursos equivalent­s al resultat de multiplica­r l’IRSC per 0,6 comptarà amb un enterramen­t gratuït. Qui disposa d’ingressos iguals a l’IRSC multiplica­t per un, accedirà a una bonificaci­ó del 30% i haurà d’assumir tan sols el 70% del cost. La mesura està prevista per a difunts que hagin mort a Barcelona. En el cas que algú reuneixi les condicions i sigui enterrat a la capital catalana però no hi hagi mort, tan sols podrà aconseguir la bonificaci­ó. La regidora va destacar que la previsió és que el decret pugui ser vigent de manera imminent, el gener del 2018.

Recasens va assegurar que hi ha un «oligopoli» en el sector funerari que redueix la competènci­a, i va afegir que ampliar-la podria contribuir a la rebaixa de tarifes, però va advertir que el grup Demòcrata continua sense compartir els plans de Colau de crear una empresa funerària pública i de vendre abans, perquè seria preceptiu per crear la nova societat, el 15% de Mémora que és de propietat municipal. Són punts que també es votaran en el ple i que no comptaran amb el vot a favor dels exconverge­nts.

ORDENANCES Pel que fa a l’aprovació de les noves ordenances, prosperara­n: BC i el grup Demòcrata sumen exactament els 21 regidors que marquen la majoria absoluta en el plenari. A més a més, ERC també hi votarà a favor. Els republican­s mantenen el seu rebuig a la funerària, que tornarà a morir en el ple si no és retirada de l’ordre del dia, per considerar que la previsió que tingui sis sales de vetlla gairebé no tindria efecte en el mercat i no ajudaria a rebaixar tarifes.

L’ajuntament no és l’única administra­ció que considera que els enterramen­ts són massa cars. La Generalita­t planeja impulsar una regulació que obri els 150 tanatoris de titularita­t pública que hi ha a Catalunya a més operadors, de manera que no requereixi posseir un tanatori. L’objectiu és aconseguir amb això una reducció d’un 30% en el cost.

La nova norma tindrà en compte l’IRSC com a indicador de renda

 ??  ??
 ?? FERRAN NADEU ?? L’alcaldessa Ada Colau i el dirigent del PDECat Xavier Trias, el dia 17.
FERRAN NADEU L’alcaldessa Ada Colau i el dirigent del PDECat Xavier Trias, el dia 17.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain