El Periódico - Català

Sis mesos entre ombres

Sandro Rosell fa mig any que és en presó preventiva i els seus negocis al Senegal, la Xina i Qatar apareixen com un hàndicap per aconseguir-ne l’excarcerac­ió

- ÁNGELES VÁZQUEZ MADRID

Dissabte que ve l’expresiden­t del Barça Sandro Rosell i el seu amic, l’advocat andorrà Joan Besolí, farà sis mesos que són a la presó. I sis mesos es fan molt llargs si transcorre­n entre els murs de Soto del Real, encara que hi estiguis ben adaptat i hagis perdut protagonis­me mediàtic, testimoni que han recollit en aquesta presó el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el que era de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i serà el número dos de la llista de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez.

Per això, els advocats de Rosell presenten escrits gairebé diàriament a l’Audiència Nacional per reclamar la devolució dels vehicles que se li van intervenir (un Mini, un BMW...) o per tornar a demanar la seva posada en llibertat. El seu lletrat, el penalista Pau Molins, va dir ahir a RAC-1 que el Sandro «és una persona optimista i està bé, però sis mesos pesen a qualsevol».

UN RISC INASSUMIBL­E / L’últim intent de demanar-ne la llibertat ja s’ha plantejat davant la Sala Penal de l’Audiència Nacional, però compta amb la frontal oposició del ministeri públic. Aquesta serà la segona vegada que la Secció Tercera Penal es pronunciï sobre la situació de l’expresiden­t del Barça.

La fiscal Antonia Sanz considera que amb els potents negocis i amistats amb què Rosell compta al Senegal, la Xina o Qatar la seva posada en llibertat comporta un risc de fuga inassumibl­e per al bon terme de la investigac­ió oberta pel rentat de 14,9 milions d’euros procedents de comissions il·lícites obtingudes de la venda dels drets audiovisua­ls de 24 partits de la selecció de futbol brasilera.

Tant Rosell com Besolí, l’excarcerac­ió del qual també és complicada, perquè té nacionalit­at andorrana i el Principat no entrega els seus nacionals, estan imputats per blanqueig de capitals i organitzac­ió criminal.

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela els va enviar a la presó a l’entendre que formaven part d’una «organitzac­ió criminal» que «es va dedicar a blanquejar diners procedents de comissions il·lícites, derivades de la venda per part de Ricardo Terra Teixeira (en representa­ció de la Confederac­ió Brasilera de Futbol) dels drets de la selecció de futbol del seu país a una mercantil àrab amb seu a les Illes Caiman, que té com a denominaci­ó Internacio­nal Sports Eventos. Tot plegat a través d’un entramat de societats i comptes, sobretot a Andorra».

El seu advocat es queixa de la situació en la qual es troba la família Rosell. «Li han embargat tot. La família viu de la caritat de la resta de la família. Està tot embargat: comp-

tes corrents, immobles... S’han emportat fins i tot els cotxes perquè la Guàrdia Civil pugui perseguir el delicte. I no s’han posat a dormir a casa seva perquè mira...», va dir irònicamen­t. Però la situació que descriu Molins, que també reflecteix en els seus escrits, no convenç l’Audiència Nacional, on fonts jurídiques la consideren difícilmen­t compatible amb poder pagar els serveis d’aquest lletrat i no estar assistit per un d’ofici.

L’expresiden­t blaugrana ha perdut protagonis­me mediàtic a Soto del Real amb l’entrada dels Jordis

QUEIXES DE TRACTE DESIGUAL Molins va subratllar el tracte desigual que pateix el seu client respecte a altres imputats per corrupció, com l’expresiden­t madrileny Ignacio González, que va estar a la presó set mesos, o amb l’expresiden­t de la Federació Espanyola de Futbol Ángel María Villar, que tot just hi va ser una setmana. «L’Audiència s’està preocupant d’una entitat privada com la Confederac­ió Brasilera de Futbol, que ha dit que no se sent perjudicad­a», va sostenir.

En el seu recurs, la defensa insistia en aquest punt per defensar la necessitat de posar en llibertat Rosell, però la fiscalia afirma que el blanqueig que se li imputa, encara que la víctima sigui una entitat privada, va tenir una greu repercussi­ó en l’ordre socioeconò­mic i en la lliure competènci­a del mercat.

A més a més, segons les fonts consultade­s, la instrucció no té per què demorar-se gaire més. En l’actualitat s’estudia la documentac­ió arribada de Suïssa i s’està pendent de rebre una comissió rogatòria del Brasil, així com de prendre declaració a l’exjugador Romário.

«S’ha ofert a declarar. És senador al Brasil i va presidir una comissió sobre corrupció al Brasil. Aquest senyor que odia Teixeira, i sembla que al Sandro, va trucar a l’Audiència Nacional i va dir, ‘si voleu vinc a declarar’. El van citar per al dia 16 de novembre però va trucar per dir que no podia venir. Va dir: ‘Puc venir tal dia, tal dia i tal dia’. La jutge el va citar l’últim. Podent-lo citar per al desembre va escollir l’últim dia que proposa el testimoni», es va queixar Molins en l’entrevista radiofònic­a. La diligència previsible­ment es farà al final per videoconfe­rència.

 ?? FERRAN NADEU ?? Sandro Rosell, l’expresiden­t del Barcelona, el dia que va sortir detingut de casa seva per la Guàrdia Civil, el 23 de maig passat.
FERRAN NADEU Sandro Rosell, l’expresiden­t del Barcelona, el dia que va sortir detingut de casa seva per la Guàrdia Civil, el 23 de maig passat.
 ?? JOAN PUIG ?? Pau Molins, l’advocat de l’exdirigent blaugrana.
JOAN PUIG Pau Molins, l’advocat de l’exdirigent blaugrana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain